O comoară în Capitală: Sute de monede vechi de patrimoniu, recuperate de poliţişti de la muncitori

Monede greceşti de argint, Fâşia Gaza, mai 2011
Monede greceşti de argint, Fâşia Gaza, mai 2011 (Said Khatib / AFP / Getty Images)

De la mai mulţi muncitori care lucrează la realizarea Bulevardului Uranus din Capitală, au fost recuperate recent sute de monede de patrimoniu. Muncitorii le-au găsit în timpul ce lucrau şi le-au împărţit între ei, însă cazul a ajuns în atenţia autorităţilor după ce unul dintre ei a încercat să le plaseze la o casă de amanet.

Oamenii legii au recuperat o brăţară şi peste 800 de monede de diferite dimensiuni, cu o vechime probabilă care variază din epoca romană şi până în 1942.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii de investigaţii criminale din cadrul Secţiei 3 Poliţie din Bucureşti, cu sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale - IGPR, brăţara şi cele peste 800 de monede au fost recuperate şi predate pentru expertizare la data de 19 aprilie Muzeului Naţional de Istorie a României, relevă Agerpres.

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale al Secţiei 3 Poliţie din DGPMB au aflat în 16 aprilie că, în cursul zilei anterioare, în timpul unor lucrări de excavaţie la şantierul viitoarei magistrale Uranus din Bucureşti, a fost găsit un vas de ceramică în care se aflau mai multe monede, pe care cei care le-au descoperit le-au împărţit între ei.

La scurt timp, în urma investigaţiilor efectuate, au fost identificate şapte persoane care au găsit şi luat monedele respective, şase dintre acestea declarând că au dus monedele acasă.

Conform oamenilor legii, cea de-a şaptea persoană este suspectată că a depus spre valorificare o parte din monede la o casă de amanet.

În total, de la cele şapte persoane au fost ridicate 608 monede, iar în urma investigaţiilor efectuate de poliţişti a fost identificată în data de 17 aprilie o altă persoană de la care au fost recuperate alte 212 monede şi o brăţară, toate din metal alb.

Bunurile urmează a fi expertizate pentru a se stabili dacă sunt susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional, precum şi pentru a afla vechimea şi valoarea acestora şi vor intra în proprietatea statului, conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

Faţă de persoana care a amanetat o parte dintre monede, poliţiştii efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de însuşire a bunului găsit, întrucât a dispus de bunurile găsite ca şi cum ar fi bunuri proprii.

În contextul în care bunurile au fost predate în termen de 72 de ore de la găsirea lor, faţă de persoanele care le-au predat nu s-a stabilit săvârşirea vreunei infracţiuni, în conformitate cu prevederile legii referitoare la protejarea patrimoniului cultural naţional mobil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne