Suspendata… în 2014 sau 2025 e gata!

(photos.com)

Autostrada suspendată, “copilul lui Sorin Oprescu”, după cum au botezat-o unii, a fost avizată şi de Comisia de Urbanism de la Consiliul Judeţean Ilfov, o parte din lucrare trecând şi pe teritoriului oraşului Voluntari, aprobarea CJ Ilfov fiind obligatorie. Numai că acesta este doar un pas până la începerea efectivă a lucrurilor, Planul Urbanistic Zonal pentru această lucrare mai având de primit avizele de la Ministerul Mediului şi de la Autoritatea Aeronautică Română. "Cei de la Ministerul mediului ne-au cerut o situaţie cu toţi arborii care se află pe traseul lucrării", a precizat pentru B365.ro, arhitectul Sorin Gabrea, deţinător al uneia din firmele responsabile cu elaborarea PUZ-ului şi a studiului de fezabilitate al autostrăzii suspendate.

"Dacă va exista finanţare şi totul decurge normal, lucrările vor începe cel mai probabil în primăvara anului 2013 şi se vor termina în 2017 pentru segmental 2-4. Până în 2020-2025 se va închide tot inelul median", a precizat arhitectul Sorin Gabrea.

Pe de altă parte, însă, Sorin Oprescu susţine că proiectul va fi realizat într-un an şi jumătate, în parteneriat public-privat, cu chinezii de la Shanghai Group. În acest sens, Oprescu a spus că s-ar putea introduce şi o taxă pentru şoferii din Bucureşti, o buvinietă, pentru plata proiectului.

Autostrada suspendată a fost împărţită în şapte tronsoane. Lucrările vor începe la tronsoanele 2-4, cuprinse între intrarea A3 în Bucureşti, în apropiere de strada Gherghiţei şi Fabrica de pâine Băneasa. Alegerea tronsoanelor 2-4 pentru începerea lucrărilor la autostrada suspendată a fost determinată de o altă autostradă. Astfel, Compania Naţională pentru Drumuri Naţionale şi Autostrăzi (CNADNR) a înştiinţat primăria că în 2012 vrea să înceapă lucrările la autostrada Bucureşti-Braşov, segmentul cuprins între şoseaua de centură a Capitalei şi şos. Petricani. În aceste condiţii, municipalitatea trebuie să creeze cât mai repede legăturile necesare pentru intrarea de pe autostrada A3 în oraş, prin inelul median.

Conform studiului de fezabilitate al proiectului, costul total al lucrării va fi de 6,83 miliarde lei, adică de 1,570 miliarde euro. Din această sumă, 228 milioane de euro vor fi alocaţi pentru obţinerea terenului, iar pentru proiectare şi asistenţă tehnică vor fi alocaţi un milion de euro.

Cea mai costisitoare lucrare de pe traseul închiderii Inelului Median al Capitalei, cunoscută şi ca autostrada suspendată, o reprezintă tunelul pe sub Parcul Herăstrău, prezent în Studiu sub denumirea de Obiectiv Poligrafiei-Aerogării. Tunelul va costa 603 milioane euro, adică de trei ori costul Pasajului Basarab. Practic, se vor construi două tuneluri, câte unul pe fiecare sens. Lungimea acestora va fi de aproximativ doi kilometri (mai puţin cel sudic). Tunelurile vor ajunge până la o adâncime maximă de 25 metri şi vor fi construite pe sub magistrala de metrou ce urmează a fi construită în zonă.

Conform studiului de fezabilitate al proiectului, costul total al lucrării va fi de 6,83 miliarde lei, adică de 1,570 miliarde euro. Din această sumă, 228 milioane de euro vor fi alocaţi pentru obţinerea terenului,

Alte lucrări costisitoare incluse în proiect sunt: nodul Petricani, unde vor fi construite două tuneluri unul deasupra altuia, pe direcţii diferite de mers, la preţul de 129 milioane euro Pasajul suprateran Giuleşti – Chitila, care va costa 76 milioane de euro şi Nodul de la Avionului, care va costa 37 de milioane de euro. Lungimea totală a proiectului este de 13,150 kilometri, cu o structură rutieră pe inelul median de 52.300 mp Arterele colectoare vor avea şi ele o suprafaţă de 44.260 mp.

Există însă şi persoane care susţin că introducerea unei buviniete nu este posibilă. "Nu este autostradă, e stradă. Nu se poate taxa. Dar se analizează deja o nouă soluţie. Introducerea unei taxe de parcare în centrul Capitalei. Se estimează că, în acest mod, se vor obţine venituri de 30-40 milioane euro pe an", a precizat pentru B365.ro arhitectul Sorin Gabrea, proprietarul uneia dintre firmele care a realizat proiectul autostrăzii suspendate. Potrivit estimărilor făcute în timpul realizării proiectului inelului median, aproximativ 65-80.000 de maşini vor circula zilnic pe autostrada suspendată.

Noua arteră va fi construită pe cea mai mare porţiune în vecinătatea căii ferate şi se va intersecta pe traseu cu Şoseaua Colentina, Şoseaua Andronache, Penetraţia Autostrăzii Bucureşti – Braşov, în imediata vecinătate a Străzii Gherghiţei, Şoseaua Petricani, Şoseaua Pipera, Bulevardul Aerogării/Strada Nicolae Caramfil, Şoseaua Nordului, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti (DN 1), Bulevardul Poligrafiei, Bulevardul Bucureştii Noi, Calea Giuleşti, Calea Crângaşi, Şoseaua Virtuţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie