Suspendarea lui Traian Băsescu: Avertisment dur al ambasadorului SUA la Bucureşti

Mark Gitenstein. ambasadorul SUA, a declarat miercuri că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă va avea consecinţe serioase dacă va fi realizată într-un mod neconstituţional.
Personalul armatei române in baza de la Deveselu (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Liviu Şerbănescu
04.07.2012

Mark Gitenstein. ambasadorul SUA, a declarat miercuri că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă va avea consecinţe serioase dacă va fi realizată într-un mod neconstituţional.

"Nu sunt un expert în privinţa asta şi nu ţin partea niciuneia dintre părţi, dar pot să vă spun în mod absolut că, dacă suspendarea este făcută într-un mod care pare manipulator sau prin încălcarea Constituţiei, prin ocolişuri pentru ca oamenii devin frustraţi de procesul constituţional, aceasta va avea un foarte serios efect asupra modului cum este văzută în întreaga lume aplicarea legii în România", a afirmat ambasadorul Gitenstein.

Diplomatul american a relevat faptul că imaginea României în ochii nu doar ai SUA, dar şi ai pieţelor financiare, care sunt foarte importante în prezent, depinde nu numai de modul cum se va ajunge la suspendare, dar şi de ce se va întâmpla în timpul perioadei de suspendare a preşedintelui.

Suspendarea, "un lucru foarte serios"

Gitenstein a mai evidenţiat că este "un lucru foarte serios" îndepărtarea din funcţie a unui preşedinte ales, iar în SUA au existat de asemenea trei încercări în acest sens, însă niciuna nu a reuşit.

"A îndepărta din funcţia sa un demnitar de rang înalt ales de popor este un lucru foarte serios. Însă acest lucru se poate întâmpla, iar în anumite circumstanţe chiar ar trebui să se întâmple. Şi în SUA avem un proces legat de asta, au fost trei încercări serioase de a face acest lucru, dar niciuna nu a reuşit. Dar nu înseamnă că nu pot fi şi circumstanţe când ar trebui să se întâmple asta şi că ar putea fi cazul şi aici, în România", a mai precizat ambasadorul SUA.

USL a depus miercuri cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, iar birourile permanente au decis ca joi, de la ora 10.00, să aibă loc şedinţa plenului reunit al Parlamentului. În plen, se va citi cererea USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

Este constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern?

Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat că este important de ştiut în acest moment dacă este constituţională Ordonanţa de Urgenţă adoptată miercuri de Guvern privind modificarea Legii de funcţionare a Curţii Constituţionale a României.

"Cred că ar fi bine de ştiut dacă această ordonanţă este sau nu constituţională. Este foarte important să ştim acest răspuns. Eu nu îl cunosc, pentru că nu sunt expert în Constituţia României", a spus Gitenstein.

El a precizat că a înţeles importanţa faptului dacă această Ordonanţă este constituţională din discuţiile pe care le-a avut miercuri, deoarece sunt "mulţi oameni care se ocupă de acest subiect", inclusiv "foarte mulţi avocaţi români inteligenţi şi ingenioşi", care vor analiza fiecare argument posibil.

Ambasadorul a subliniat din nou că este foarte importantă "stabilitatea, integritatea şi independenţa instituţiilor româneşti", iar în orice democraţie este esenţial ca voinţa majorităţii să fie exercitată în conformitate cu legea fundamentală.

"Cred că în orice democraţie ceea ce este esenţial este dacă voinţa majorităţii este exercitată sau nu într-un mod care să fie conform cu legea fundamentală. Constituţia este, prin natura sa, în unele momente, împotriva majorităţii şi de aceea Curtea Constituţională trebuie să spună că s-a depăşit o linie roşie,că s-a violat un principiu fundamental", a spus ambasadorul Gitenstein.

SUA a "investit enorm" în România, inclusiv la Deveselu

El a mai arătat că independenţa Curţii Constituţionale reprezintă "o linie roşie" care nu trebuie trecută, iar actuala putere trebuie să înţeleagă că nu trebuie să distrugă Curtea Constituţională în încercarea de a o salva.

Întrebat ce părere are despre acuzaţiile de interferenţă în afacerile interne ale României pe care i le-ar fi adus unii politicieni români după intervenţia sa pe acest subiect de marţi, 3 iulie, ambasadorul Gitenstein a subliniat că se va pronunţa de fiecare dată când va observa acţiuni care subminează democraţia din România.

"Suntem profund îngrijoraţi de starea democraţiei. Atunci când voi observa lucruri care vor ameninţa sau submina acest lucru, nu numai că voi vorbi cu Guvernul, dar mă voi pronunţa public asupra acestor chestiuni. Voi face exact ceea ce predecesorii mei au făcut şi ceea ce vor face şi succesorii mei. Dacă asta deranjează oameni de aici, din România, sunt dezamăgit, dar am obligaţia să fac asta şi am fost însărcinat de guvernul meu să fac asta şi voi continua să o fac până când îmi voi încheia mandatul", a declarat Gitenstein.

Ambasadorul SUA a invocat relaţia de parteneriat strategic dintre cele două ţări şi faptul că americanii au "investit enorm" în această relaţie, inclusiv prin decizia de a amplasa în baza de la Deveselu interceptorii scutului antirachetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor