Sursa organelor pentru transplanturi in China - inca un mister
In fiecare an 1,5 milioane de chinezi au nevoie de transplant de organe, dar nimeni nu doreste sa doneze, se arata intr-un studiu recent al Yantse Evening Post. Dupa un an, un program pilot de donatii de organe din orasul Nanjing a primit zero voluntari.
Articolul din 24 februarie din Post, afirma ca Nanjing a fost unul din cele zece orase alese pentru programul pilot din 2010, datorita cresterii rapide a populatiei, care depaseste 6,3 milioane de persoane. Nu numai ca nu au fost voluntari anul trecut, dar in ultimii 20 de ani s-au inregistrat doar trei donatii voluntare, se arata in articol.
Beijing Evening News a raportat de asemenea in august 2009: "Conform unor statistici incomplete, de la primele donatii de organe din 2003, au fost doar 131 de donatii de organe de la cei care au murit intre 2003 si mai 2009".
Obstacol major
Yangtse Evening Post a listat cateva exemple care indica faptul ca majoritatea obstacolelor in donatiile de organe sunt cauzate de obiceiurile si mentalitatea traditionala chineza.
Un exemplu este un muncitor migrant care a murit in octombrie anul trecut de hemoragie cerebrala. Organele barbatului erau in stare buna, dar el nu a consimtit sa le doneze, iar familia sa nu a fost disponibila in acel moment pentru a consimti donarea.
Expertii Crucii Rosii din provincia Jiangsu, au declarat pentru Yangzi Evening News ca, conform modelului american, cand se aplica pentru carnetul de conducere, fiecare mentioneaza acceptul sau de a-si dona corpul in cazul de moarte subita. Dar moravurile culturale traditionale ii fac pe chinezi sa nu doreasca donarea vreunei parti a corpului lor. Accidentele de masina sunt un tabu special: a pune intrebari despre moarte si donare de organe inaintea obtinerii carnetului de conducere este considerat ca poarta ghinion.
Un alt exemplu prezentat in raport a fost al unei femei din regiunea rurala din Yangzhou, care s-a imbolnavit si dorea sa isi doneze organele. Dar parintii sai s-au opus ferm si i-au adus corpul inapoi in orasul natal.
Sursa organelor
Conform lui Chen Shi, director al Societatii pentru Transplant al Asociatiei Medicale Chineze, pana la sfarsitul lui 2005, China a efectuat peste 74000 de transplanturi de rinichi, peste 10000 de ficat si peste 4000 de inima.
Dar se vehiculeaza si cifre mai mari. Zheng Shusen presedinte al Primului Spital Afiliat al Scolii Universitare de Medicina din Zhejiang si membru al Academiei Chineze de Inginerie, a afirmat la o conferinta din septembrie 2008, ca "Au fost 140000 de receptori de transplant de ficat care continua sa fie in viata datorita transplantului de ficat, iar transplanturile cresc cu 10000 in fiecare an."
Autoritatile chineze au spus povesti diferite despre provenienta organelor. In urma cu 30 de ani, doctorii chinezi au marturisit la ONU ca autoritatile regimului au furat organele de la prizonieri executati. Ministrul de externe chinez actual neaga acest lucru.
In iulie 2005, viceministrul chinez din Ministerul Sanatatii, Huang Jiefu, a recunoscut pentru prima data la conferinta mondiala de Transplant de Ficat, ca cele mai multe transplanturi de organe din China vin de la prizonieri executati.
Conform Amnesty International, cel putin 1718 persoane au fost executate in China in 2008, un numar mult mai mic decat numarul de transplante de organe.
Au aparut insa si explicatii mai crunte. La jumatatea lui 2006, o investigatie facuta de fostul parlamentar canadian David Kilgour si avocatul de drepturile omului, David Matas, a concluzionat ca cea mai mare parte a transplanturilor de organe din China are loc datorita recoltarii fortate de organe de la prizonieri de constiinta Falun Gong. Daca este adevarat, acest lucru ar fi "o noua forma de malefic nemaivazuta pe aceasta planeta", dupa cum afirma autorii raportului.
In investigatia lor, ei au observat ca sursa pentru 41500 de transplanturi de organe pe o perioada de sase ani, 2000-2005, nu este explicata de datele oficiale, iar singura explicatie posibila este ca organele sunt recoltate de la practicanti Falun Gong.
ONU a cerut autoritatilor chineze sa raspunda la acuzatii, dar nu s-a primit niciun raspuns substantial.