Suprareglementarea duce la dispariţia funcţiilor de bază ale pieţelor, susţine Isărescu
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat, luni, că suprareglementarea nu se suprapune nici cu o reglementare strictă şi nici cu o reglementare corectă şi că poate duce la dispariţia funcţiilor lor de bază, alocarea eficientă şi democratică a resurselor.
"Suprareglementarea nu se suprapune nici cu o reglmentare strictă şi nici cu o reglementare corectă. O reglementatre corectă a pieţelor, echilibrată, temperată, poate să fie şi destul de detaliată, dar să nu intervină în mecanismul de bază al pieţei. Atunci cred eu că avem de-a face cu strigătul de alarmă «haideţi să apărăm pieţele» pentru că, dacă nu le apărăm, alocarea corectă a resurselor în economie, marele avantaj al funcţionării pieţelor, alminteri imperfecte, alocarea eficientă a resurselor dispare şi cu aceeastă alocare eficientă şi democrată a resurselor dispare şi principalul avantaj al societăţii în care vrem şi noi să trăim", a declarat Mugur Isărescu la dezbaterea "Criza, Statul şi Pieţele", dezbatere axată pe noua carte a lui Lucian Croitoru „În apărarea pieţelor”.
Guvernatorul a declarat despre cartea consilierului său, Lucian Croitoru, ca este "o invitaţie la lectură, dar nu orice fel de lectură, este o carte mai mult decât incitantă, o carte care deschide orizonturi".