"Suntem în continuare campioni europeni la creşteri de preţuri" - Cum explică experţii fenomenul

Ioan Marcel Bolos (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.07.2024

Analistul economic Adrian Negrescu a atras atenţia, într-o emisiune TV, că deşi inflaţia a scăzut, România este în continuare în topul european la creşterea de preţuri, pentru a şasea lună la rând.

Jurnalist: În afară de faptul că marele economist Ciolacu a încurcat inflaţia cu evaziunea, apare domnul Isărescu şi zice: am fost şi eu taliban şi am fost şi eu cu stabilitatea preţurilor, acei talibani care ziceau, domnule, stabilitatea preţurilor se rezolvă, toate celelalte au intrat aşa într-un declin, am fost şi eu cu stabilitatea preţurilor, că asta era. Am fost şi eu taliban în anii '90, până când am dat cu capul de realităţi, zice domnul Isărescu.

A scăzut inflaţia, în schimb cresc nişte preţuri la produse nealimentare, în continuare la medicamente, creşteri foarte mari de preţuri la detergenţi, peste 22% creştere. Nu ştiu ce a mai făcut Ciolacu cu ancheta aia. De ce se întâmplă asta? Spuneţi pentru oameni, să înţeleagă.

Adrian Negrescu: Inflaţia scade, dar preţurile continuă să crească. Nu putem spune că preţurile scad în România. Se temperează inflaţia, adică avem creşteri de preţuri mai mici decât am avut în perioada similară din anul trecut. Asta înseamnă că preţurile continuă să crească în România, cu o rată medie de 4,9%, ne-a spus Institutul Naţional de Statistică. Suntem în continuare campioni europeni la creşteri de preţuri, probabil pentru a şasea lună la rând. Eurostat ne va confirma probabil zilele următoare, după ce vor primi datele şi de la celelalte state europene.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că nu scad preţurile în România, nu avem scăderi generalizate de preţuri, aia se cheamă dezinflaţie. Iar procesul dezinflaţionist poate să apară în România doar în condiţiile în care autorităţile vor interveni activ pentru a reduce, într-adevăr, costurile de producţie ale firmelor româneşti. Mă refer aici, în special, la zona de energie, gaze, carburanţi, la tot ceea ce înseamnă taxe care au crescut în acest an şi care s-au dus, bineînţeles, în preţuri, au generat inflaţie inclusiv ele.

Ce vedem noi în momentul de faţă, inflaţia asta pe care domnul premier o încurcă cu evaziunea fiscală, este doar o fotografie de moment. Probabil din lunile următoare vom vedea o creştere a inflaţiei din nou peste 5%, pentru că avem efectul creşterii preţurilor carburantului şi a majorării salariului minim pe economie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor