Summitul UNASUR pentru "răpirea" virtuală a lui Morales are loc în Bolivia

Preşedinţii din Argentina, Bolivia, Ecuador, Surinam, Uruguay şi Venezuela au confirmat prezenţa lor în Cochabamba astăzi, pentru o reuniune extraordinară a UNASUR, Uniunea Naţiunilor din America de Sud, informează joi agenţia MISNA.
Locuitorii din Venezuela şi Bolivia cu lozinci în faţa ambasadei boliviene din Caracas, în sprijinul preşedintelui Evo Morales, la 3 iulie 2013 (LEO RAMIREZ / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
04.07.2013

Preşedinţii din Argentina, Bolivia, Ecuador, Surinam, Uruguay şi Venezuela au confirmat prezenţa lor în Cochabamba astăzi, pentru o reuniune extraordinară a Uniunii Naţiunilor din America de Sud (UNASUR), informează joi agenţia MISNA.

"Scopul summit-ului este pronunţarea Americii de Sud cu privire la „sechestrul” virtual al preşedintelui bolivian de către diferite ţări europene, care au împiedicat survolul avionului prezidenţial şi încălcarea clară a legilor şi standardelor internaţionale", a anunţat secretarul general, Ali Rodriguez. Celelalte ţări ale UNASUR - Brazilia, Chile, Columbia, Guyana şi Peru - vor fi prezente la summitul care se va desfăşura într-o localitate situată în centrul Boliviei, cu diverşi reprezentanţi.

Reuniunea a fost solicitată de către preşedintele ecuadorian Rafael Correa după ce colegul Evo Morales din Bolivia, revenind la La Paz de la Moscova, a fost blocat, marţi, pentru aproape 14 ore pe aeroportul din Viena: un "sechestru", aşa cum este numit de La Paz, din cauza interdicţiei impuse de Franţa, Portugalia, Italia şi Spania să utilizeze spaţiul lor aerian pentru că s-a suspectat că la bordul prezidenţial ar fi fost spionul Edward Snowden, care este urmărit de către Washington.

Conducerea UNASUR - a adăugat Rodriguez - va evalua, de asemenea, relaţiile pe care unele ţări din acest bloc le are cu ţările europene implicate "căci toţi au interese importante în regiune şi trebuie văzut dacă sunt suficiente scuzele diplomatice sau vor fi adoptate alte măsuri".

Între timp, guvernul bolivian a primit de la Statele Unite o cerere de extrădare în cazul în care Snowden se află în ţara andină pe care La Paz a respins-o numind-o "ciudată, ilegală, nefondată, sugestivă" şi neconformă cu standardele internaţionale.

De asemenea, în capitală, a avut loc o manifestaţie cu lansare de pietre şi petarde, în faţa Ambasadei franceze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor