Summitul ucrainean din Elveţia atrage liderii mondiali, dar nu reuşeşte să izoleze Rusia

Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin (Getty Images)
Redacţia
15.06.2024

Liderii mondiali se vor alătura preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la un summit în acest weekend pentru a explora modalităţi de a pune capăt celui mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, însă Rusia nu este invitată, iar evenimentul nu va reuşi să atingă obiectivul Kievului de a izola Moscova.

Vicepreşedintele american Kamala Harris, preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderii Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi Japoniei se numără printre cei care vor participa la reuniunea din 15-16 iunie, care va avea loc în staţiunea elveţiană Buergenstock, situată în vârf de munte, potrivit Reuters.

India, care a ajutat Moscova să supravieţuiască şocului sancţiunilor economice, este aşteptată să trimită o delegaţie. Turcia şi Ungaria, care întreţin în mod similar legături cordiale cu Rusia, vor fi reprezentate de miniştrii lor de externe.

Dar, în ciuda lunilor de lobby intens din partea Ucrainei şi a Elveţiei, alte ţări nu vor fi prezente, în special China, un consumator cheie de petrol rusesc şi furnizor de bunuri care ajută Moscova să îşi menţină baza de producţie.

"Aceasta reuniune este deja un rezultat", a declarat marţi Zelenski la Berlin, recunoscând în acelaşi timp provocarea de a menţine sprijinul internaţional pe măsură ce războiul a intrat deja în cel de-al treilea an.

Nouăzeci şi două de ţări şi opt organizaţii vor participa, a precizat Elveţia. Organizatorii care pregătesc o declaraţie comună au luptat pentru a găsi un echilibru între condamnarea acţiunilor Rusiei şi asigurarea unui număr cât mai mare de participanţi, spun diplomaţii.

Un proiect final al declaraţiei summitului se referă la "războiul" Rusiei împotriva Ucrainei şi subliniază, de asemenea, angajamentul faţă de Carta ONU şi respectarea dreptului internaţional, potrivit a două persoane familiare cu documentul.

Participanţii care nu sunt de acord cu declaraţia au timp până la sfârşitul zilei de vineri să se retragă, au precizat sursele.

Ministerul elveţian de Externe a refuzat să comenteze.

Elveţia doreşte ca summitul să pregătească terenul pentru un "viitor proces de pace" la care să ia parte Rusia - şi să stabilească ce ţară ar putea prelua următoarea fază.

Mai mulţi diplomaţi au declarat că Arabia Saudită este printre favoriţi, fiind posibile şi alte state din Orientul Mijlociu.

Zelenski a vizitat miercuri Arabia Saudită pentru a discuta despre summit cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. Ministrul de externe al Arabiei Saudite va participa, a precizat Elveţia.

Ideea unui summit a fost lansată iniţial după ce Zelenski a prezentat un plan de pace în 10 puncte la sfârşitul anului 2022.

Ulrich Schmid, politolog şi expert în Europa de Est la Universitatea din St. Gallen, a declarat că summitul pare să fie până acum "un sac mixt", având în vedere demonstraţia de susţinere din unele părţi şi absenţa Chinei.

"Atunci se pune întrebarea: este pacea cu adevărat realizabilă?", a adăugat Schmid. "Atât timp cât (preşedintele rus Vladimir) Putin este la putere... va fi dificil."

Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul şi va intra în discuţii de pace dacă Ucraina va renunţa la ambiţiile sale privind NATO şi îşi va retrage forţele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. Kievul a declarat în mod repetat că integritatea sa teritorială nu este negociabilă.

Rusia, care a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina la 24 februarie 2022, a calificat drept "inutilă" ideea unui summit la care nu este invitată.

Moscova îşi prezintă "operaţiunea militară specială" din Ucraina ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia. Kievul şi Occidentul spun că acest lucru este un nonsens şi acuză Rusia că duce un război ilegal de cucerire.

În contextul unor neînţelegeri atât de adâncite, summitul se va concentra asupra unor părţi ale planului lui Zelenski suficient de largi pentru a fi acceptabile pentru majoritatea, dacă nu pentru toţi participanţii. Printre acestea se numără necesitatea de a garanta securitatea alimentară, siguranţa nucleară, libertatea de navigaţie, schimburile de prizonieri şi întoarcerea copiilor, au declarat oficialii.

Între timp, China, împreună cu Brazilia, promovează un plan de pace separat pentru Ucraina, care solicită participarea ambelor părţi aflate în conflict. Moscova şi-a exprimat sprijinul pentru eforturile Beijingului de a pune capăt conflictului.

Kievul nu şi-a ascuns frustrarea faţă de decizia Chinei de a lipsi de la summitul elveţian. Zelenski a acuzat chiar Beijingul că a ajutat Rusia să perturbe întâlnirea.

Pe câmpul de luptă, reuniunea are loc într-un moment dificil pentru Ucraina. Trupele ruse, care controlează aproximativ 18% din teritoriul ucrainean, avansează în est într-un război care a ucis zeci de mii de soldaţi şi civili, a lăsat sate, oraşe şi metropole în ruine şi a dezrădăcinat milioane de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor