Summitul NATO din Ţara Galilor, sub semnul retragerii din Afganistan şi al crizei din Ucraina
NATO organizează în această săptămână, la Newport (Ţara Galilor, în Marea Britanie), un summit al şefilor de stat care va marca sfârşitul misiunii din Afganistan şi care va fi dominat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei, relatează EFE.
Şefi de stat şi de guvern din 28 de ţări membre ale NATO, precum şi lideri din 33 de ţări partenere ale Alianţei şi din state care participă la misiunea din Afganistan (ISAF), se vor reuni în zilele de 4 şi 5 septembrie într-un luxos complex hotelier din Newport, în apropiere de Cardiff.
Circa 9.500 de poliţişti britanici vor veghea la securitatea celor 10.000 de participanţi la această întâlnire bianuală, printre care se numără 60 de şefi de guvern şi de miniştri, care vor fi protejaţi de garduri de protecţie ce se vor întinde pe circa 20 de kilometri în zona hotelului Celtic Manor din Newport, unde şi-au anunţat prezenţa şi activişti anti-NATO.
Printre participanţii la summit se numără preşedintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, care s-a pronunţat recent pentru reluarea procesului de apropiere la NATO a ţării sale, paralizat de ani buni.
Cu ocazia împlinirii a 65 de ani de existenţă, NATO a ales ca temă principală a acestui summit retragerea grosului trupelor internaţionale din Afganistan după 12 ani de război şi configurarea misiunii de instruire a forţelor de securitate afgane, prevăzută pentru 2015, şi care va implica prezenţa în această ţară asiatică a circa 14.000 de militari ai Alianţei.
Totuşi, este foarte probabil ca dezbaterile şi reuniunile bilaterale să fie dominate de criza din Ucraina, după anexarea, în martie, a provinciei Crimeea de către Rusia şi recenta incursiune a trupelor ruse în estul Ucrainei, menţionează EFE. De altfel, situaţia din Ucraina va fi discutată în prima zi a reuniunii, iar la discuţii va participa şi preşedintele Poroşenko.
NATO a cerut Rusiei să pună capăt 'acţiunilor militare ilegale' în Ucraina şi a lăsat deschisă posibilitatea unei aderări a Ucrainei la NATO, aşa cum s-a decis de altfel la summitul NATO de la Bucureşti, din 2008, când liderii Alianţei au convenit că este normal ca Ucraina să se alăture Alianţei la un moment dat, provocând iritarea Rusiei. Însă ulterior, în 2010, regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici a renunţat la acest obiectiv, însă a continuat cooperarea cu NATO. Revenind la actuala criză din Ucraina, EFE remarcă faptul că răspunsul european şi american la incursiunile Moscovei în Ucraina a fost unul preponderent economic, dar acest lucru nu l-a făcut pe preşedintele rus Vladimir Putin să slăbească sprijinul acordat separatiştilor proruşi din estul Ucrainei.
Un purtător de cuvânt al NATO a declarat pentru EFE că la reuniune vor fi dezbătute 'agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi riscurile de securitate venite dinspre sud, mai precis instabilitatea din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii'.
Potrivit guvernului de la Londra, reuniunea din Ţara Galilor oferă 'şansa de a garanta că NATO va continua să se afle în avangarda edificării stabilităţii într-o lume imprevizibilă', în timp ce unii analişti au apreciat că summitul de la Newport este cel mai important din lunga istorie a Alianţei Nord-Atlantice.
Amfitrionii britanici au calificat summitul drept 'vital' şi au menţionat că la întâlniri, care se vor desfăşura la Celtic Manor, dar şi în capitala Ţării Galilor, Cardiff, vor fi dezbătute ameninţările la adresa securităţii naţionale a ţărilor membre ale NATO, de la atacuri cibernetice la terorism.
Şi ofensiva din nordul Irakului a grupării radicale jihadiste Statul Islamic (SI) se va afla pe ordinea de zi a summitului, la care va fi abordată şi tema contribuţiei financiare a statelor membre la bugetul pentru apărare. Acesta este un subiect recurent al ultimilor ani, la acest tip de reuniuni, la fel şi protestele activiştilor anti-război şi împotriva înarmării nucleare, reuniţi la sfârşitul săptămânii trecute într-o aşa-numită 'tabără a păcii', în parcul Tredegar din Newport.
În fine, acesta este ultimul summit pentru actualul secretar general al NATO, fostul premier danez Anders Fogh Rasmussen, al cărui mandat de cinci ani se încheie la 1 octombrie şi care va fi înlocuit de norvegianul Jens Stoltenberg, care va asista la summit în calitate de observator.