Summitul Consumatorilor 2013: Europa îşi uneşte forţele pentru întărirea drepturilor consumatorilor
Un număr de 14 miniştri şi secretari de stat din domeniul protecţiei consumatorilor ai statelor Uniunii Europene la summitul dedicat drepturilor consumatorilor care se desfăşoară între 18-19 martie la Bruxelles, au anunţat luni reprezentanţii Centrului European al Consumatorilor România.
Totodată, la eveniment participă şi comisarul european pentru sănătate şi consumatori, Tonio Borg, precum şi vice-preşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding şi aproximativ 450 de reprezentanţi ai consumatorilor, ai comercianţilor, ai autorităţilor din domeniu şi ai Centrelor Europene ale Consumatorilor.
Evenimentul din acest an este dedicat modului în care statele membre pot întări cooperarea între ele în scopul creşterii eficienţei şi reducerii costurilor prilejuite de aplicarea legislaţiei privind protecţia consumatorilor.
“Avem un set impresionant de drepturi ale consumatorilor europeni, vreau să vă asigur că aceste drepturi nu există numai pe hârtie. Fiecare cetăţean al UE ar trebui să ştie cum să-şi folosească aceste drepturi şi fiecare companie ar trebui să ştie că aceste drepturi se aplică în mod egal pe întregul teritoriu al UE. Aceasta este cheia asigurării unui nivel uniform de protecţie în Piaţa Unică Europeană în domeniul legislaţiei consumatorilor. În contextul economic actual, propunerea mea este să ne aplecăm asupra mecanismelor de cooperare ce ar putea permite o aceeaşi abordare unitară privind încălcarea legislaţiei în diferitele state şi nu posibil 27 de abordări!”, a declarat cu ocazia summitului Tonio Borg.
Potrivit sursei citate, Uniunea Europeană a dezvoltat un set solid de reguli în domeniul protecţiei consumatorilor. Totuşi datele colectate privind reclamaţiile consumatorilor, dar şi privind indicatorii de performanţă ai pieţei, care sunt publicaţi în “Consumer Market Scoreboard” (“Tabloul de bord al Pieţei de Consum”), indică un nivel nesatisfăcător al condiţiilor consumatorilor ( consumului în UE. Punerea în aplicare a legislaţiei rămâne una dintre cele mai serioase problemele.
A se asigura că legislaţia privind protecţia consumatorilor este aplicată efectiv este, prin urmare, o prioritate-cheie a politicii consumatorilor UE şi un pilon al Agendei Europene a Consumatorilor, prezentate în luna mai 2012, mai spun sursele citate. Acesta este, de asemenea, problema de bază a revizuirii în curs a Regulamentului de Cooperare pentru Protecţia Consumatorilor care uneşte autorităţile naţionale din domeniu, pentru a forma o reţea pan-europeană.
Dezbaterea strategică cu implicarea tuturor părţilor interesate, dar şi la nivel politic, cu privire la punerea în aplicare a legislaţiei în domeniu, în cadrul Summit-ul, este primul pas într-un proces de remodelare a cadrului de aplicare a drepturilor consumatorilor din UE.
Comisia Europeană va lansa o serie de studii juridice şi va începe o consultare publică on-line cu privire la cele mai bune opţiuni care vor apărea urmare a discuţiilor din cadrul Summit-ului. Rezultatele acestei activităţi vor fi incluse în revizuirea Regulamentului privind Protecţia Consumatorilor, care ar putea include propuneri noi de elemente legislative, până la sfârşitul anului 2014.
În timpul Summit-ului Consumatorului European 2013, rezultatul a două dialoguri multilaterale iniţiate de părţile interesate în cadrul Agendei Europene a Consumatorilor vor fi, de asemenea, prezentate.