Suedia introduce pentru prima dată un paşaport de imunitate în ciuda ratei mici de infectare

(ccer.ro)

De la 1 decembrie, Suedia va introduce pentru prima dată folosirea obligatorie a paşaportului de imunitate pentru evenimentele la care participă mai mult de 100 de persoane.

Autorităţile suedeze deciseseră iniţial ca, de la 1 noiembrie, să nu mai testeze persoanele complet vaccinate împotriva COVID-19, nici măcar în cazul în care prezintă simptome ale unei infecţii în ciuda vaccinului, dar au revenit asupra acestei decizii.

Suedia, cunoscută pentru politica sa de încurajare a obţinerii imunizării pe cale naturală, înregistrează în prezent puţine cazuri de COVID-19, spre deosebire de multe ţări europene, inclusiv cele nordice precum Danemarca şi Norvegia, care se confruntă cu un val de creştere a numărului de infecţii.

Prezentarea unui paşaport de imunitate, măsură care a fost recomandată de autoritatea de sănătate publică, nu se aplică celor tineri, însă deocamdată autorităţile nu au decis dacă pragul de vârstă va fi de 16 sau 18 ani.

Aplicarea măsurii nu este obligatorie, a explicat guvernul. Dar organizatorii evenimentelor la care participă mai mult de 100 de persoane şi care nu vor aplica măsura vor fi vizaţi de măsuri mai stricte.

În Suedia, deocamdată, paşaportul de imunitate nu este obligatoriu la intrarea în baruri şi restaurante. Suedia acordă paşapoarte de vaccinare, însă acestea sunt folosite mai mult pentru călătoriile în străinătate, având în vedere că numeroase ţări le impun la intrarea pe teritoriul lor.

Suedia a ridicat aproape toate restricţiile anti-Covid la sfârşitul lunii septembrie ca urmare a numărului mic de infecţii - având una dintre cele mai mici rate de infecţie, 85,8 cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.