Succesul viitoarei reuniuni a 'cvartetului' pentru Orientul Mijlociu, umbrit de vizita pe care Obama o va efectua în Israel
O nouă reuniune la nivel de miniştri a cvartetului pentru reglementarea diferendului arabo-israelian se va desfăşura, după o lungă pauză, în perioada 18-19 martie, la New York, informează cotidianul rus Kommersant. Rusia a insistat demult asupra acestei reuniuni, însă toate încercările de a o convoca erau blocate de SUA. Probabil, Washingtonul consideră 'cvartetul' un mecanism de soluţionare a disputelor mai puţin eficient decât turneele prin regiune ale liderilor săi: imediat după întrunirea 'cvartetului', preşedintele american Barack Obama se va deplasa personal în Israel, pentru a încerca să dea un imbold procesului de reconciliere din punctul mort.
Data reuniunii a fost dezvăluită cotidianului rus menţionat de surse din ţări şi organizaţii mediatoare în acest conflict: Rusia, SUA, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), Uniunea Europeană (UE).
În mod oficial, niciunul dintre departamentele diplomatice ale membrilor 'cvartetului' nu comentează deocamdată informaţia, însă o confirmare indirectă ar putea fi declaraţia ministrului-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, care a anunţat că reuniunea 'cvartetului' s-ar putea desfăşura în marginea reuniunii pentru Afganistan a Consiliului de Securitate al ONU, care se va desfăşura la mijlocul lui martie la New York.
Pentru Moscova, fixarea noii date pentru reuniunea 'cvartetului' este un mare succes diplomatic, subliniază Kommersant. Ultima reuniune a avut loc la 11 aprilie 2012. Rusia propunea ca viitoarea reuniune să fie organizată în marginea Adunării Generale a ONU care s-a desfăşurat în septembrie anul trecut la New York, însă la acea dată împotriva acestei idei s-a pronunţat SUA. Moscova a îndemnat părţile să ia loc la masa negocierilor inclusiv după conflictul militar de opt zile care a avut loc în noiembrie anul trecut în Gaza, însă tot fără succes: SUA au blocat din nou iniţiativa rusă, de data aceasta cu sprijinul Israelului.
În ultimul său comunicat oficial pe marginea acestui subiect, Ministerul de Externe al Rusiei nu şi-a mai ascuns iritarea. 'Rusia a propus, în ultimele luni, să activizeze lucrările 'cvartetului', în primul rând în format ministerial, însă partenerii noştri întârzie să-şi precizeze poziţia', aminteşte reprezentantul diplomaţiei ruse, Aleksandr Lukaşevici. Potrivit acestuia, pauza din activitatea 'cvartetului' era explicată prin 'desfăşurarea de alegeri prezidenţiale în SUA şi formarea noii Administraţii americane, precum şi prin alegerile aniticipate pentru Knessetul israelian'.
Acum nu mai există obstacole. 'Israelul salută orice efort al comunităţii internaţionale în vederea reglementării palestino-israeliene, cu condiţia ca acesta să contribuie la demararea de negocieri paşnice între cele două părţi, fără condiţii preliminare', a declarat pentru Kommersant serviciul de presă al ambasadei Israelului în Rusia.
Cu toate acestea, triumful diplomatic al Moscovei ar putea fi umbrit de două aspecte: lipsa unor rezultate coerente la finalul reuniunii şi activitatea Washingtonului, care în mod evident preferă să acţioneze de unul singur în OM. De exemplu, aminteşte Kommersant, recenta vizită a dnei Hillary Clinton în Gaza i-a adus acesteia renumele unui secretar de stat american care a stopat războiul din Fâşia Gaza şi a încheiat un armistiţiu între autorităţile israeliene şi gruparea 'Hamas'.
Astfel, reuniunea de la New York a 'cvartetului' ar putea trece practic neobservată, pe fondul primei vizite a lui Obama în Israel, în calitate de preşedinte al SUA. Vizita este programată practic a doua zi după reuniunea 'cvartetului': fie în 20-22 martie, fie în 21-23.
'Reuniunea ministerială a 'cvartetului' este o rutină diplomatică, însă cu totul altceva este vizita lui Obama, care timp de mai mulţi ani a fost nevoit să le explice nu doar israelienilor, ci şi americanilor de ce nu găseşte timp să desfăşoare o vizită într-o ţară pe care SUA o consideră un aliat apropiat', subliniază directorul Centrului Carnegie de la Moscova, Dmitri Trenin.
Pe fondul activităţii ineficiente a 'cvartetului', care a promis că un acord de pace va fi încheiat până la sfârşitul lui 2012, iar statul Palestina va apărea pe hartă în 2013, programul concret cu care Obama se va deplasa în Israel pare unul câştigător.
În timpul vizitei este posibil un mini-summit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu şeful Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas. Diplomaţi americani şi israelieni nu exclud că în timpul negocierilor se va ajunge la un acord în legătură cu transmiterea sub controlul ANP a unor sectoare din Fâşia Gaza, în schimbul promisiunilor palestinienilor de a nu folosi statutul de stat obţinut de curând la Adunarea Generală a ONU pentru a urmări Israelul la Curtea Penală Internaţională. De asemenea, va fi vorba despre îngheţarea unor colonii şi eliberarea de deţinuţi palestinieni din închisori israeliene.
De altfel, nici Moscova nu-şi pierde speranţa de a contribui la reglementarea palestiniano-israeliană. După ce recenta idee a Rusiei de a invita în 'cvartet' Liga Arabă (LA) nu a fost primită cu entuziasm, Rusia a venit cu o nouă iniţiativă: în data de 20 februarie, ministrul de externe Serghei Lavrov va discuta din nou, la Moscova, problema palestiniană cu omologi din Liban, Kuweit, Libia, precum şi cu secretarul general al LA, în cadrul primei sesiuni a Forumului de cooperare ruso-arab.