Succesoarea lui Merkel demisionează brusc

Annegret Kramp-Karrenbauer (st) şi cancelarul german Angela Merkel la Congresul Federal al CDU, Hamburg, Germania, 7 decembrie 2018
 
Annegret Kramp-Karrenbauer (st) şi cancelarul german Angela Merkel la Congresul Federal al CDU, Hamburg, Germania, 7 decembrie 2018   (Getty Images)

După o serie de rapoarte apărute în presă germană şi europeană care susţineau că demisia ei este iminentă, Annegret Kramp-Karrenbauer - mai cunoscută sub numele de AKK - a confirmat că zvonurile sunt adevărate.

AKK va renunţa la funcţia de lider al Uniunii Democrate Creştine, partidul de centru-dreapta care a condus Germania timp de două decenii şi nu va candida la următoarele alegeri pentru funcţia de cancelar în 2021.

Se pare că AKK şi-a dat demisia în semn de protest faţă de flirturile aripii conservatoare a partidului cu partidul de dreapta Alternative fur Deutschland sau AfD, pentru a atinge scopuri politice comune.

Centriştii din CDU, inclusiv Merkel, au denunţat AfD afirmând că este de extremă dreapta, populat de simpatizanţi nazişti. Între timp, liderii AfD au luat măsuri pentru alungarea simpatizanţilor nazişti şi a extremiştilor care ar putea înstrăina publicul german.

Această fractură politică a fost recent agravată de membrii CDU din Germania de Est, fosta regiune comunistă, unde popularitatea AfD este maximă, care s-au aliat recent cu membrii AfD pentru a elimina premierul de stânga al Turingiei.

Merkel a criticat decizia, care a provocat o indignare generală în toată Germania.

O serie de manevre şi greşeli politice au deteriorat şi popularitatea AKK în ultimul an.

La următoarele alegeri naţionale ale Germaniei se aşteaptă o cursă în trei între Armin Laschet, prim-ministrul din Renania de Nord-Westfalia, cel mai populat land al Germaniei, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, şi fostul lider al CDU, Friedrich Merz, un rival conservator tradiţional al lui Merkel, a cărei domnie a fost definită de centrism pragmatic.