Rusia susţine că l-a omorât pe liderul ISIS. Pentagonul zice că nu e sigur

Generalul american Stephen Townsend, comandantul forţelor americane care operează în Irak şi Siria, a refuzat să confirme sau să nege afirmaţia ruşilor că liderul grupului jihadist Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, este mort.
Generalul american Stephen Townsend.
Generalul american Stephen Townsend. (Brendan Smialowsk/AFP/Getty Images)

Adresându-se reporterilor din capitala irakiană Bagdad printr-o conferinţă video, general-locotenentul Stephen Townsend a precizat că rapoartele de informaţii americane şi ale coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva Statului Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS sau Daesh) în Siria şi Irak nu au reuşit să confirme sau să nege afirmaţiile făcute de mass media rusă la sfârşitul lunii mai.

“Mass media a fost foarte interesată de situaţia şi locul unde se află liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi”, a declarat generalul american. “În ciuda tuturor rapoartelor utile care ne-au fost trimise de către fiecare sursă imaginabilă, nu pot să confirm sau să neg unde este acesta şi dacă este viu sau mort”.

În timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri în cadrul conferinţei de presă, generalul Townsend a declarat totuşi că, personal, nu are niciun motiv să creadă că al-Baghdadi mai este în viaţă.

“Ruşii au susţinut în urmă cu câteva săptămâni că l-au ucis [pe al-Baghdadi] într-o lovitură aeriană, cred că a fost în cea de-a doua jumătate a lunii mai, sau în ultima săptămână a lunii mai, atacul având loc undeva între Raqqa şi Deir Ezzor, aşa cred că au declarat [ruşii]”, a afirmat generalul.

În plus, agenţia de ştiri irakiană Al-Sumaria News a declarat pe website-ul său că Statul Islamic “a difuzat un comunicat succint prin intermediul mijloacelor de informare din oraşul Tal Afar, situat la vest de oraşul irakian Mosul, confirmând uciderea liderului său, al-Baghdadi, fără a oferi şi alte detalii”. Oraşul Tal Afar este controlat de grupul jihadist.

În prezent, administraţia SUA a plasat o recompensă de 25 milioane de dolari pentru capturarea lui al-Baghdadi, aceeaşi sumă fiind oferită pentru fostul lider al grupării teroriste Al-Qaeda, Osama bin Laden.

Al-Baghdadi nu a mai fost văzut în public de la discursul pe care l-a susţinut în 2014 la Marea Moschee al-Nuri din Mosul, unde a proclamat înfiinţarea Statului Islamic.