SUA, UE ajung la o înţelegere de a ridica tarifele reciproce în disputa Airbus-Boeing

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen (Getty Images)

Uniunea Europeană şi Statele Unite au convenit să suspende tarifele reciproce generate de disputa Airbus-Boeing pentru o perioadă de patru luni, a anunţat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

"Preşedintele Biden şi cu mine am fost de acord să suspendăm toate tarifele impuse în contextul disputelor Airbus-Boeing, atât pentru produse aeriene, cât şi pentru produse care nu sunt aeronave, pentru o perioadă iniţială de patru luni", a spus von der Leyen după prima ei conversaţie cu noul lider al administraţiei americane, avută vineri.

Von der Leyen a indicat că discuţia ei cu Biden a inclus şi subiectele despre virusul Wuhan, schimbările climatice, hi-tech şi politică externă, spunând că Bruxelles-ul şi Washington-ul „au o perspectivă strategică comună asupra Rusiei” şi că a propus ca UE şi SUA să „coordoneze îndeaproape politicile şi măsurile cu privire la Europa de Est, în special”.

Von der Leyen nu a clarificat detalii legate de acest subiect.

Conflictul comercial dintre Washington şi Bruxelles cu privire la subvenţiile acordate Boeing şi Airbus, care au încălcat regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, a luat naştere din 2004.

În octombrie 2020, OMC a permis UE să impună tarife pentru bunuri şi servicii americane în valoare de aproape 4 miliarde USD, din cauza subvenţiilor acordate de SUA companiei Boeing. În 2019, a fost pronunţată o hotărâre similară împotriva UE, Washington-ului fiindu-i permisă aplicarea de tarife asupra mărfurilor europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari SUA, din cauza subvenţiilor acordate de bloc companiei Airbus.

Această din urmă hotărâre a determinat administraţia Trump să aplice tarife de 25% la unele produse alimentare europene şi a condus la o creştere a taxelor pentru aeronavele Airbus importate în SUA de la 10 la 15%.