Aeronavă P-3C Orion, aşteptată în cel mai mare port românesc

Forţele Navale ale S.U.A. trimit o aeronavă P-3C Orion, pentru exerciţii comune cu membrii Forţelor Navale ale României.
Aeronavă P3-Orion
Aeronavă P3-Orion (Wikipedia)

O aeronavă P-3C Orion aparţinând Batalionului de Patrulă 9 al Forţelor Navale ale S.U.A. va ajunge la Constanţa duminică, 11 octombrie, pentru trei zile de exerciţii de luptă antisubmarin alături de Forţele Navale ale României, informează Ambasada SUA la Bucureşti.

Membrii Forţelor Navale ale Statelor Unite şi României vor analiza şi exersa tactici, tehnici şi proceduri de strategie de luptă antisubmarin pentru a spori interoperabilitatea şi capacitatea comună de a asigura securitatea şi stabilitatea în Marea Neagră, se precizează în comunicatul remis Epoch Times de Ambasada SUA la Bucureşti.

''Îmbunătăţirea permanentă şi exersarea strategiilor de luptă antisubmarin cu aliaţii NATO precum România este o prioritate pentru flota noastră şi pentru Alianţa Nord-Atlantică'', a declarat căpitanul Bryan Durkee, comandant al Forţei de Intervenţie (CTF) 67, care coordonează aeronavele de patrulă maritimă în teatrele de operaţiuni.

“Participarea aeronavelor noastre la antrenamente cu aliaţii din Marea Neagră şi cu partenerii noştri este o misiune permanentă a Flotei a 6-a a SUA. Interacţiuni precum acestea sporesc cunoştinţele profesionale ale tuturor celor implicaţi şi le oferă acestora ocazia să împărtăşească inovaţiile tactice şi practice şi să faciliteze interoperabilitatea”, a adăugat acesta.

Membrii Forţelor Navale ale României vor participa la un zbor demonstrativ al operaţiunilor P-3C pe parcursul exersării strategiei de luptă antisubmarin, în cadrul unui exerciţiu complex care se desfăşoară în Marea Neagră.

P-3C participă în mod constant la exerciţii cu partenerii şi aliaţii din regiunea Mării Negre. Cel mai recent, în luna iulie, o aeronavă P-3C Orion a participat la exerciţiul de tactică antisubmarin Sea Shield, desfăşurat de Forţele Navale Române. Flota a 6-a a Forţelor Navale ale SUA din Europa/Africa, cu sediul de comandă la Napoli, în Italia, desfăşoară o gamă largă de operaţiuni navale, adesea comune sau întrunite în cooperare cu aliaţi şi parteneri instituţionali, pentru a promova interesele naţionale ale SUA şi securitatea şi stabilitatea în Europa şi Africa, se mai precizează in comunicat.

Aeronava americană soseşte în Marea Neagră pe fundalul amplificării tensiunilor între SUA şi Rusia, în urma intervenţiei militare a ruşilor în Siria.

Reamintim că joi, după întâlnirea miniştrilor Apărării din statele NATO, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a anunţat că alianţa a hotărât extinderea forţei sale de reacţie rapidă şi construirea de noi centre de comandă în estul Europei.

Practic, NATO a finalizat planurile pentru o forţă de răspuns de aproximativ 40.000 de soldaţi, dublul numărului actual, şi pentru crearea a două centre de comandă, în Ungaria şi Slovacia, a declarat secretarul general al alianţei militare vestice. Întâlnirea s-a concentrat pe acţiunile militare ruseşti în Siria.