SUA şi Turcia cad de acord să încerce să rezolve problemele spinoase

Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)
Andrei Popescu
03.08.2018

La convorbirile ce au avut loc în Singapore, vineri, între secretarul de stat american Mike Pompeo şi ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, s-a convenit ca, în continuare, autorităţile din cele două ţări să încerce să soluţioneze problemele bilaterale controversate, a anunţat Departamentul de Stat al SUA.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva a doi dintre miniştrii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pe fondul procesului lui Andrew Brunson, un pastor american acuzat de susţinerea terorismului. Turcia a afirmat că sancţiunile sunt inacceptabile, potrivit Euronews.

Pompeo s-a întâlnit cu Cavusoglu pe marginea unei întruniri a miniştrilor regionali în Singapore. “Ei au discutat despre mai multe probleme şi au avut o conversaţie constructivă, fiind de acord să continue să încerce să soluţioneze problemele dintre ţările noastre”, a afirmat Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Cavusoglu a afirmat că a repetat mesajul Turciei, şi anume acela că “limbajul ameninţător şi sancţiunile nu rezolvă nimic”, însă a adăugat că el şi Pompeo vor lua măsuri pentru a rezolva neînţelegerile când se vor întoarce acasă.

“A fost o întâlnire foarte constructivă. Bineînţeles, nu te poţi aştepta ca toate problemele să fie soluţionate într-o singură întâlnire”, a afirmat el în remarci difuzate de canalele de televiziune turceşti. “Dar am convenit să lucrăm împreună, să cooperăm şi să menţinem dialogul în perioada următoare”.

Pompeo a declarat reporterilor care au călătorit cu el din Singapore spre Statele Unite că a avertizat Turcia că “a expirat timpul şi că este momentul ca pastorul Brunson să fie eliberat”.

“Sper că le vor vedea aşa cum sunt în realitate, o demonstraţie a faptului că suntem foarte serioşi”, a declarat Pompeo despre sancţiuni. “Considerăm că este una dintre numeroasele probleme pe care le avem cu turcii”.

“Brunson trebuie să vină acasă. La fel ca şi toţi americanii reţinuţi de guvernul turc. Destul de direct. Ei i-au ţinut pe aceşti oameni nevinovaţi destul de mult timp. Vom depune eforturi pentru a vedea dacă putem găsi o cale de a avansa şi sper că putem”, a mai precizat Pompeo.

Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancţiuni împotriva ministrului Justiţiei, Abdulhamit Gül, şi a ministrului de Interne, Suleyman Soylu, afirmând că cei doi au condus instituţiile guvernamentale aflate în spatele unor “grave abuzuri ale drepturilor omului”. De asemenea, SUA i-a învinuit pe cei doi de implicare în arestarea şi întemniţarea lui Brunson, un pastor creştin care a locuit în Turcia de peste 2 decenii. Sancţiunile americane prevăd blocarea tuturor proprietăţilor şi activelor lui Gül şi Soylu aflate sub jurisdicţia Statelor Unite. De asemenea, li se va interzice cetăţenilor americani, în general, să se implice în tranzacţii cu cei doi.

Este de menţionat faptul că după aplicarea sancţiunilor americane, lira turcă a scăzut la un nou nivel record, în condiţiile în care vineri un dolar american a înregistrat valoarea de 5,08 lire.

Brunson, care se află în spatele gratiilor în Turcia de aproape 2 ani, este acuzat de susţinerea unui grup învinuit de Ankara de orchestrarea unei tentative de lovitură de stat împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan în 2016. Pastorul a negat acuzaţiile, însă ar putea primi o pedeapsă de 35 de ani de închisoare.

Pastorul este acuzat că i-a ajutat pe susţinătorii lui Fethullah Gulen, un cleric autoexilat în SUA despre care Ankara susţine că ar fi fost în spatele incidentelor din 2016, în care au murit 250 de persoane. De asemenea, Brunson mai este acuzat de susţinerea militanţilor kurzi PKK. Gulen a negat acuzaţiile şi Turcia a cerut Washingtonului să îl extrădeze pe cleric în ţara sa, însă fără succes.

SUA şi Turcia, aliaţi în NATO, au de asemenea neînţelegeri cu privire la războiul din Siria, privind planurile Ankarei de a cumpăra sisteme de rachete S-400 de la ruşi şi cu privire la condamnarea în acest an de către SUA a unui director de bancă turc la 32 de luni de închisoare după ce respectivul a fost găsit vinovat de nerespectarea sancţiunilor impuse Iranului.

Cazul lui Brunson a rezonat cu preşedintele american Donald Trump şi, mai mult, cu vicepreşedintele Mike Pence, care are legături strânse cu comunitatea creştină evanghelică. Pence a urmărit procedurile încă de la arestarea pastorului şi a făcut presiuni în spatele scenei pentru luarea unor măsuri, au precizat unii consilieri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor