SUA şi Canada trimit un submarin şi o navă de patrulare în Cuba ca răspuns la navele de război ruseşti sosite pe insulă

Submarinul de atac american USS Helena (Wikipedia.org)
Redacţia
15.06.2024

O navă de patrulare a marinei canadiene a sosit vineri dimineaţă devreme în Havana, la doar câteva ore după ce Statele Unite au anunţat că un submarin de atac rapid a acostat la baza navală Guantanamo din Cuba, ambele nave sosind în urma navelor de război ruseşti care au ajuns pe insulă la începutul acestei săptămâni.

Confluenţa navelor ruseşti, canadiene şi americane în Cuba - o naţiune insulară condusă de comunişti la doar 145 km sud de Florida - aduce aminte de vechile tensiuni din timpul Războiului Rece şi de legăturile tensionate dintre Rusia şi naţiunile occidentale din cauza războiului din Ucraina, potrivit Reuters.

Cu toate acestea, atât SUA, cât şi Cuba au declarat că navele de război ruseşti nu reprezintă o ameninţare pentru regiune. De asemenea, Rusia a caracterizat sosirea navelor sale de război în Cuba aliată ca fiind de rutină.

Fregata Amiral Gorşkov şi submarinul cu propulsie nucleară Kazan, pe jumătate scufundat şi cu echipajul pe punte, au intrat miercuri în portul Havana după ce au efectuat antrenamente cu "rachete de înaltă precizie" în Oceanul Atlantic, a declarat Ministerul rus al Apărării.

Nava de patrulare Margaret Brooke a Canadei a început manevrele vineri dimineaţă pentru a intra în portul Havana, parte a ceea ce Comandamentul canadian al operaţiunilor comune a numit "o vizită în port ... în semn de recunoaştere a relaţiei bilaterale de lungă durată dintre Canada şi Cuba".

Cu câteva ore mai devreme, Comandamentul Sudic al SUA a declarat că submarinul de atac rapid Helena a sosit într-o vizită de rutină în port la Guantanamo Bay, o bază navală americană situată la aproximativ 850 km sud-est de Havana.

"Locaţia şi tranzitul navei au fost planificate anterior", a precizat Comandamentul Sudic al SUA pe X.

Ministerul de Externe al Cubei a declarat că a fost informat de sosirea submarinului american, dar că nu este mulţumit de acest lucru.

"Vizitele navale într-o ţară sunt de obicei rezultatul unei invitaţii, iar acesta nu a fost cazul", a declarat viceministrul de externe Carlos Fernandez de Cossío.

"În mod evident, nu ne place prezenţa pe teritoriul nostru (a unui submarin) aparţinând unei puteri care menţine o politică oficială şi practică ostilă faţă de Cuba".

Un diplomat canadian a caracterizat sosirea navei Margaret Brooke ca fiind "de rutină şi parte a cooperării de lungă durată între cele două ţări", adăugând că nu are "nicio legătură cu prezenţa navelor ruseşti".

Rusia şi Cuba au fost aliaţi apropiaţi în timpul fostei Uniuni Sovietice, iar tensiunile cu Washingtonul privind comunismul în "curtea" sa au atins punctul culminant odată cu Criza rachetelor cubaneze din 1962. Moscova a menţinut legăturile cu Havana de atunci.

Întrebată ce mesaj transmite Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că Occidentul nu a părut niciodată să ţină cont atunci când Rusia a trimis semnale prin canale diplomatice.

"De îndată ce este vorba de exerciţii sau de călătorii pe mare, auzim imediat întrebări şi dorinţa de a afla despre ce este vorba în aceste mesaje", a spus Zaharova. "De ce ajung în Occident doar semnale legate numai de armata şi Marina noastră?"

Se aşteaptă ca navele de război ruseşti să rămână în portul Havana până luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor