SUA întrerupe o campanie de dezinformare susţinută de guvernul rus şi bazată pe tehnologia AI

Departamentul de Justiţie, Washington DC (Getty Images)
Redacţia
10.07.2024

O campanie de propagandă rusească susţinută de Kremlin, care a răspândit dezinformarea online în Statele Unite şi a fost stimulată cu inteligenţa artificială, a fost întreruptă, a declarat marţi Departamentul de Justiţie, potrivit AP News.

Oficialii americani au descris operaţiunea pe internet ca făcând parte dintr-un efort continuu de a semăna discordie în SUA prin crearea de profiluri fictive pe reţelele de socializare care pretind că aparţin unor americani autentici, dar care sunt de fapt concepute pentru a promova obiectivele guvernului rus, inclusiv prin răspândirea de dezinformări cu privire la războiul cu Ucraina.

Oficialii americani au declarat că schema a fost organizată în 2022, după ce un editor senior de la RT, o organizaţie media finanţată de statul rus care s-a înregistrat la Departamentul de Justiţie ca agent străin, a ajutat la dezvoltarea tehnologiei pentru o aşa-numită fermă de roboţi pentru social media. Aceasta a primit sprijinul şi aprobarea financiară a Kremlinului, un ofiţer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei - sau FSB - conducând o organizaţie privată de informaţii care promova dezinformarea pe social media printr-o reţea de conturi false.

Întreruperea fermei de roboţi vine în contextul în care oficialii americani au tras un semnal de alarmă cu privire la potenţialul tehnologiei AI de a influenţa alegerile din acest an şi pe fondul preocupărilor constante cu privire la faptul că aceste campanii de influenţă străine ale adversarilor ar putea influenţa opiniile alegătorilor neştiutori.

"Acţiunile de astăzi reprezintă o premieră în destructurarea unei ferme de roboţi pentru reţelele sociale susţinută de Rusia şi îmbunătăţită cu inteligenţă artificială generativă. Rusia intenţiona să utilizeze această fermă de roboţi pentru a disemina dezinformarea străină generată de AI, redimensionându-şi activitatea cu ajutorul AI pentru a submina partenerii noştri din Ucraina şi a influenţa naraţiunile geopolitice favorabile guvernului rus", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

Printre postările false, potrivit Departamentului de Justiţie, se numără un videoclip distribuit de un presupus rezident din Minneapolis, Minnesota, care îl arată pe preşedintele rus Vladimir Putin spunând că zone din Ucraina, Polonia şi Lituania au fost "cadouri" pentru aceste ţări din partea forţelor ruse care le-au eliberat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Într-un alt caz, a declarat Departamentul de Justiţie, o persoană care s-a dat drept alegător din SUA a răspuns la postările pe reţelele de socializare ale unui candidat federal cu privire la războiul din Ucraina cu un videoclip cu Putin justificând acţiunile Rusiei.

Ca parte a perturbării, Departamentul de Justiţie a confiscat două nume de domenii şi a percheziţionat 968 de conturi pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Potrivit unui document comun privind securitatea cibernetică publicat marţi de autorităţile americane, olandeze şi canadiene, software-ul a fost utilizat pentru a răspândi dezinformarea în ţări precum Polonia, Germania, Ţările de Jos, Spania, Ucraina şi Israel.

Documentul precizează că, începând cu luna iunie a anului trecut, software-ul - cunoscut sub numele de Meliorator - funcţiona doar pe X, dar că funcţionalitatea sa ar putea fi extinsă probabil la alte reţele de socializare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor