Directorul CIA, Brennan, cândva şeful unei firme care a înşelat CIA
alte articole
Un raport din 2008 despre The Analysis Corporation (TAC), o companie privată, contractor al CIA, a descris firma ca fiind incompetentă, învinuind-o de ascunderea metodelor de lucru. Documentul a fost publicat în această săptămână de WikiLeaks.
Faxul de 32 de pagini ar fi fost trimis în 15 februarie 2008 din biroul Consilierului General al CIA, juristul şef al agenţiei de spionaj. Documentul prezintă o dispută legală între CIA şi TAC, care a pierdut o licitaţie pentru un software de monitorizare [a teroriştilor] în faţa unui competitor şi, aparent, ar fi încercat să explice agenţiei situaţia apelând la minciună, conform agenţiei de ştiri Sputnik.
Documentul publicat învinuieşte TAC de luarea unei serii de decizii strategice proaste – printre altele faptul că s-a bazat pe date şi sfaturi nesigure din afara Agenţiei – ceea ce a făcut ca, în cele din urmă, TAC să piardă contractul. Mai mult, TAC a fost etichetată de către CIA ca fiind “marginală” pentru că nu a fost capabilă să “propună suficient personal pentru acea sarcină”.
TAC a fost înfiinţată şi condusă la acea vreme de actualul director CIA John Brennan. Emailurile sale dintr-un cont AOL au fost hăckuite şi publicate de WikiLeaks.
“În 2008, Brennan a devenit un donator în campania Obama”, explică WikiLeaks. “În acelaşi timp, TAC, condusă de Brennan, a devenit un consilier pentru securitate în campania lui Obama şi ulterior, în acelaşi an, pentru Obama-Biden Transition Project. În timpul acestei perioade au fost formulate multe dintre politicile strategice cheie ale administraţiei Obama faţă de China, Iran şi Af-Pak. Când Obama şi Biden au ajuns la putere, Brennan a fost propulsat la nivel înalt în cadrul securităţii naţionale”.
Brennan a devenit şef al CIA în 2013, înlocuindu-l pe generalul David Petraeus, care a demisionat în urma unui scandal.
Într-un alt email publicat miercuri, Brennan a recunoscut că CIA operează în mod regulat în interiorul SUA - în afara jurisdicţiei agenţiei.
“FBI, Departamentul pentru Securitate Internă, NSA, CIA şi Departamentul Apărării sunt cu toţii implicaţi în activităţi de spionaj pe teritoriul american”, a scris Brennan.