SUA impune reguli asupra mass mediei chineze, considerate mijloace de propagandă

Xinhua, agenţia oficială de ştiri din China, a înfiinţat un avizier electronic în Times Square din New York, în august 2011, pentru a influenţa opinia publică despre China
Xinhua, agenţia oficială de ştiri din China, a înfiinţat un avizier electronic în Times Square din New York, în august 2011, pentru a influenţa opinia publică despre China (Stan Honda / AFP / Getty Images)
A.P.
19.02.2020

Administraţia Trump a declarat, marţi, că va începe să trateze cinci entităţi mass-media chineze care funcţionează în SUA sub acelaşi regim care se aplică ambasadelor străine, fiind necesar ca acestea să-şi înregistreze angajaţii şi proprietăţile din SUA la Departamentul de Stat.

Doi înalt oficiali ai Departamentului de stat au declarat că decizia a fost luată pentru că Beijing-ul a înăsprit controlul asupra presei, iar preşedintele Xi Jinping a făcut uz chiar mai agresiv de mass media pentru a răspândi propaganda pro-Beijing.

„Controlul asupra conţinutului şi a aspecului editorial s-au consolidat pe parcursul mandatului lui Xi Jinping”, a declarat un oficial. "Acestea sunt de fapt arme ale aparatului de propagandă al Partidului Comunist Chinez".

Controlul de la Beijing asupra presei chineze de stat a devenit „tot mai draconic”, a declarat alt oficial american.

Ambii oficiali au vorbit cu reporterii cu condiţia anonimatului.

Tensiunile dintre cele două superputeri s-au accentuat de când preşedintele Donald Trump a preluat mandatul în urmă cu trei ani, ceea ce a dus la conflicte pe diverse teme, de la tarife comerciale la acuzaţii publice referitoare la spionajul chinez în Statele Unite.

Decizia de marţi, au spus oficialii, nu este legată de evoluţia recentă a relaţiilor sino-americane, ci este analizată de ceva timp.

Noua hotărâre se aplică agenţiei de ştiri Xinhua, reţelei de televiziune mondială China Radio Internaţional, China Daily Distribution Corp şi Hai Tian Development USA, Inc., au declarat oficialii.

China Daily este un ziar în limba engleză publicat de Partidul Comunist Chinez. Hai Tian Development SUA distribuie Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Comitetului Central al Partidului.

Cele cinci entităţi din SUA vor trebui să-şi anunţe personalul, deciziile de angajare şi concediere şi să înregistreze proprietăţile din Statele Unite pe care le închiriază sau le deţin la Departamentul de Stat, au afirmat oficialii.

Ei vor trebui, de asemenea, să solicite aprobarea înainte de a închiria sau de a achiziţiona noi proprietăţi din SUA, au spus ei.

Un oficial a spus că impunerile ar ajuta Departamentul de Stat să înţeleagă mai bine modul în care entităţile operează în Statele Unite.

Întrebat dacă există preocupări cu privire la faptul că Beijingul se va răzbuna împotriva presei occidentale din China, un oficial a menţionat că publicaţiile străine funcţionează deja după reguli stricte.

"Aceşti oameni funcţionează într-un mediu mult mai liberal aici în Statele Unite decât orice presă străină în Republica Populară Chineză", a spus oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor