SUA este "profund îngrijorată" de violenţa din provincia chineză Xinjiang

Proteste China: mai multe proteste în masă au izbucnit în China în 2010 şi amploarea şi intensitatea lor a depăşit cu mult pe cele din anii anteriori. Editorii Epoch Times de ştiri din China au selectat şi au ales cele mai semnificative zece proteste în acest articol (arhiva Epoch Times)
Epoch Times România
26.04.2013

Statele Unite ale Americii cer o investigaţie aprofundată şi transparentă a unei confruntări din Xinjiang - o provincie neliniştită din nord-vestul Chinei - care s-a soldat cu 21 de victime.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell, susţine că SUA este "profund îngrijorată" de violenţele de marţi, pe care Beijingul le-a catalogat rapid drept un "atac terorist".

"Regretăm actele nefericite de violenţă care s-au soldat cu victime şi vom continua să încurajăm oficialii chinezi să ia măsuri pentru a reduce tensiunile şi pentru a promova stabilitatea pe termen lung în Xinjiang", a declarat el.

Ciocnirile au început atunci când muncitori comunitari au descoperit ceea ce mass-media de stat a descris ca "persoane suspecte şi cuţite", într-o casă din vestul prefecturii Kashgar.

Cincisprezece poliţişti şi oficiali au fost ucişi în violenţele care au urmat, în timp ce şase "membri ai bandei" au fost împuşcaţi. Alte opt persoane au fost capturate. Un oficial provincial a declarat pentru VOA că incidentul a fost un "act premeditat şi violent de terorism".

Un alt oficial, citat joi de ziarul Global Times al Partidului Comunist, a afirmat că grupul plănuia să efectueze un "atac minuţios" şi a fost implicat în "activităţi religioase extreme", o acuzaţie obişnuită împotriva celor din comunitatea uigură predominant musulmană din Xinjiang.

Unii activişti uiguri exilaţi contestă versiunea Beijingului asupra evenimentelor. Congresul Mondial Uigur susţine că violenţa a izbucnit atunci când forţele chineze au împuşcat şi ucis un tânăr uigur, ca parte a represiunii guvernului asupra grupului etnic minoritar.

James Leibold, un cercetător din Beijing pe probleme de populaţii minoritare din China, afirmă că adevărul este dificil de aflat în astfel de cazuri. El a declarat pentru VOA că explicaţia guvernului trebuie să fie privită cu "prudenţă maximă".

"[Guvernul] tinde să dorească adesea să plaseze foarte rapid vina. În acest sens, oficialii locali vor folosi de multe ori cuvinte cum ar fi terorism şi jihadist, şi vor da vina pe extremismul islamic atunci când în Xinjiang au loc incidente şi tulburări violente", a explicat el.

Leibold a afirmat că incidentele din conflictul etnic din Xinjiang sunt adesea mult mai complexe şi au rădăcini în dinamica locală.

"Natura în schimbare rapidă a societăţii din Xinjiang, care creează un sentiment de dislocare socială, culturală şi religioasă, migraţia chinezilor Han în zonă, restricţiile cu privire la cultul religios şi, bineînţeles, unii factori externi pe care nu îi putem exclude, [cum ar fi] extremismul islamic, [reprezintă această dinamică]", a spus el.

Leibold avertizează că, aşa cum explicaţiile guvernului trebuie privite cu prudenţă, tot aşa este şi cazul afirmaţiilor făcute de grupurile uigure din exil.

"Ambele părţi au o ordine de zi şi încearcă să controleze ceea ce se spune şi modul în care acest incident este transmis la nivel mondial", a susţinut el.

Mulţi în comunitatea uigură de limbă turcă spun că sunt dezavantajaţi din punct de vedere economic şi cultural şi discriminaţi pe scară largă în urma afluxului masiv de etnici chinezi Han în regiune.

Tensiunile etnice mocnesc în Xinjiang din 2009, când în capitala regională Urumqi au izbucnit revolte etnice soldate cu 200 de morţi. Ulterior, au izbucnit şi alte conflicte, ceea ce i-a făcut pe activişti să afirme că avem de a face cu o represiune dură împotriva comunităţii uigure.

Ventrell, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a discutat despre aceste nemulţumiri în timpul unui comunicat de presă. El susţine că Washingtonul este "profund îngrijorat de rapoartele privind discriminarea şi restricţiile impuse uigurilor şi altor musulmani din China" şi îndeamnă Beijingul să "înceteze politicile care încearcă să limiteze exercitarea credinţei religioase în China".

China a respins furios criticile. Hua Chunying, purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, a declarat că SUA ar trebui să nu mai facă "acuzaţii sălbatice despre politica Chinei faţă de minorităţile etnice".

De asemenea, ea a criticat Washingtonul pentru incapacitatea de a condamna violenţa. Ea a declarat pentru reporteri că liderii SUA ar trebui să fie mai înţelegători faţă de politicile chineze, din moment ce ambele ţări se confruntă cu atacuri teroriste violente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor