SUA dă undă verde pentru o posibilă vânzare a unui sistem de rachete Patriot către România

Vânzarea sistemului de rachete, al cărui cost se ridică la aproape 4 miliarde de dolari, va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale SUA, şi va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare şi va susţine obiectivele de apărare ale NATO, susţin americanii.
Un soldat american stă de pază lângă un lansator de rachete Patriot în timpul exerciţiului militar Assurance 2015, desfăşurat la Sochachew, Polonia, 21 martie 2015.
Un soldat american stă de pază lângă un lansator de rachete Patriot în timpul exerciţiului militar Assurance 2015, desfăşurat la Sochachew, Polonia, 21 martie 2015. (Captură Foto)

Departamentul de Stat american şi-a dat acordul pentru o posibilă vânzarea către România a sistemului de rachetă defensiv Patriot, în valoare de 3, 9 miliarde de dolari, relatează Reuters, preluat de Hotnews.ro.

Patriot este un sistem de apărare avansat, de tip sol-aer, care poate fi folosit în cazul unui atac cu avioane ori cu rachete balistice şi de croazieră.

Conform Reuters, care citează o declaraţie a Pentagonului, primii contractori vor Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp. Pentru implementarea acordului, ar trebui ca aproximativ 30 de reprezentanţi ai Guvernului SUA şi 40 de reprezentanţi ai contractorilor să se deplaseze în România, pentru instalarea echipamentelor, verificarea sistemului, instruire şi suport tehnic şi logistic.

"Această vânzare va consolida obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale SUA contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO care a fost şi continuă să fie o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi progresul economic în Europa. Această vânzare va veni în sprijinul nevoii României de a avea propriul sistem de autoapărare şi va susţine obiectivele de apărare ale NATO", precizează Defense Security Cooperation Agency, potrivit news.ro.

Instituţia a precizat că România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea propriului teritoriu şi a preveni ameninţările regionale.

"Această achiziţie va creşte capacităţile de apărare ale armatei României împotriva agresiunilor şi va proteja aliaţii NATO care adesea se antrenează şi operează pe teritoriul României. România nu ar trebui să întâmpine dificultăţi în a integra acest sistem cu forţele sale armate", notează agenţia, dând asigurări că nu va fi afectat echilibrul militar în regiune.

Notificarea cu privire la o posibilă vânzare este solicitată prin lege şi nu prespune că achiziţia a fost finalizată.

Reamintim că şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, a anunţat în aprilie a.c. că România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, subliniind că acest sistem "se încadrează în sistemul integrat multi-level de apărare antiaerieană a spaţiului aerian al României".

La rândul său, ministrul Apărării de la acel moment Gabriel Leş a declarat că Patriot este una dintre soluţiile pe care autorităţile române la au în vedere, neexistând o decizie finală în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne