SUA critică politica Beijingului după întâlnirea Putin-Xi: "Nu puteţi avea ambele variante"
După întâlnirea dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping, Statele Unite au răbufnit la adresa Beijingului spunând că ţara nu poate avea "ambele variante", informează Wionews.
Rusia caută în mod activ sprijinul Chinei pe fondul conflictului în curs de desfăşurare din Ucraina şi extinderii sancţiunilor occidentale. Beijingul a menţinut o poziţie diplomatică în care sprijină Rusia, iar în cadrul forumurilor internaţionale a pledat întotdeauna împotriva sancţiunilor pe care Vestul vrea să le impună Moscovei pe fondul invaziei ruse.
Cu toate acestea, China încearcă să menţină legăturile economice atât cu Rusia, cât şi cu Occidentul. Aceste observaţii au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi de purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel.
China "nu poate dori să aibă relaţii bune, mai puternice, mai aprofundate cu Europa şi alte ţări, continuând în acelaşi timp să alimenteze cea mai mare ameninţare la adresa securităţii europene din ultima vreme", a declarat Patel, răspunzând la o întrebare privind modul în care vede SUA comentariile Chinei în care Xi Jinping a fost de acord cu o "soluţie politică" pentru războiul din Ucraina şi a calificat relaţiile Rusia-China drept "stabilizatoare" pentru lume.
"Nu poate avea şi prăjitura şi să o şi mănânce", a adăugat el.
Oficialul american a spus că aceasta a fost poziţia SUA, împărtăşită de G7, de partenerii din NATO şi de partenerii din UE.
Vorbind despre presupusa furnizare de arme Rusiei de către China pe fondul războiului din Ucraina, în ciuda avertismentelor din partea SUA, Patel a menţionat: "Alimentarea bazei industriale de apărare a Rusiei, aşa cum a făcut-o Republica Populară Chineză, nu numai că ameninţă securitatea Ucrainei, ci ameninţă şi securitatea europeană, iar Beijingul nu poate obţine relaţii mai bune cu Europa, continuând în acelaşi timp să sprijine aşa ceva".
"Din punctul nostru de vedere, soluţia este simplă: Federaţia Rusă poate pur şi simplu să părăsească Ucraina. Poate părăsi teritoriile pe care se află în Ucraina, poate părăsi Crimeea, iar noi vom avea soluţia noastră paşnică. Dar, de fiecare dată, preşedintele Putin şi Federaţia Rusă au indicat că nu sunt interesaţi să facă acest lucru", a mai afirmat Patel.