SUA avertizează lumea să nu cumpere petrol venezuelean

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, a avertizat ţările şi companiile să nu cumpere petrol din Venezuela, după ce ministrul venezuelean al Petrolului, Manuel Quevedo, a declarat în timpul unei vizite surpriză în India că ţara sa doreşte să vândă mai mult petrol pieţei indiene aflată într-un proces de creştere rapidă, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Într-un mesaj postat pe Twitter, ce conţinea un articol publicat de Bloomberg pe tema afacerilor cu petrol dintre Venezuela şi India, Bolton a scris:

“Naţiunile şi companiile care susţin furtul resurselor venezuelene de către Maduro nu vor fi trecute cu vederea. SUA va continua să îşi folosească toate puterile pentru a proteja activele poporului venezuelean şi încurajăm toate naţiunile să conlucreze pentru a face acelaşi lucru”.

“Avem o bună relaţie cu India şi dorim ca ele să continue. Relaţiile cu India vor continua, comerţul va continua. Pur şi simplu vom extinde toate relaţiile şi legăturile comerciale”, a precizat Quevedo în marja conferinţei Petrotech din India în această săptămână, citat de publicaţia indiană Business Today.

După izbucnirea crizei politice venezuelene luna trecută - în cadrul careia Washingtonul îl susţine pe liderul opoziţiei Juan Guaido şi a depus eforturi pentru a convinge lideri internaţionali să îl recunoască pe acesta ca lider legitim al ţării - mass media indiană a raportat că ţara asiatică continuă să fie unul dintre principalii cumpărători de petrol venezuelean. Rafinorii indieni continuă să cumpere peste 400.000 de barili pe zi de petrol din Venezuela, care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume.

Separat, oficiali ai securităţii bulgare au declarat miercuri că au blocat câteva conturi ale unei bănci locale în care au fost transferate milioane de euro de la compania petrolieră de stat a Venezuelei, PDVSA, împotriva căreia SUA a aplicat la sfârşitul lunii ianuarie o serie de sancţiuni.

Serviciul de securitate al Bulgariei şi biroul Procuraturii Generale au fost informaţi de SUA în legătură cu transferurile financiare respective.

Oficiali bulgari din domeniul securităţii vor investiga acum conturile respective înainte să decidă dacă vor lansa acuzaţii privind spălare de bani.