SUA au început pregătirea pentru o eventuală operaţiune în Siria
alte articole
Casa Albă a recunoscut pentru prima oară în public că ar avea un plan privind o eventuală intervenţie în Siria, titrează vineri publicaţia online AZE.az. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, îngrijorate de situaţia armelor chimice siriene, SUA au început pregătirile pentru o eventuală operaţiune în scopul de a prelua controlul asupra acestora. Barack Obama a avertizat luni Damascul că în cazul în care va utiliza armele chimice, răspunsul nu se va lăsa mult aşteptat, relevă canalul media citat.
A turnat gaz pe foc portalul Wired, care a dezvăluit, cu referire la serviciile secrete americane, că experţi aflaţi în solda regimului sirian au început să amestece componentele necesare pentru producerea sarinului, un gaz toxic de luptă.
Serviciile secrete americane au în vedere trei scenarii, scrie în acest context publicaţia italiană Corriere della Sera. În primul rând, regimul preşedintelui Bashar al-Assad, aflat într-o situaţie dificilă, recurge la gazul sarin împotriva rebelilor, pe motiv că aceştia nu sunt decât 'terorişti străini şi invadatori'. Apoi, armele chimice ar putea să cadă în mâini greşite şi, anume, la grupările extremiste, iar experţi-dezertori le pot ajuta în utilizarea lor. În fine, al treilea scenariu: Damascul minte în mod periculos.
Încercând să anticipeze evoluţia în continuare a situaţiei, presa occidentală încearcă să ghicească în ce mod vor acţiona SUA, atrăgând atenţia şi asupra temerilor Moscovei, care nu oboseşte să susţină că după plecarea lui Bashad al-Assad situaţia din Siria nu se va îmbunătăţi.
Potrivit Der Spiegel, pentru o operaţiune terestră în Siria americanii ar avea nevoie de cel puţin 75.000 de militari. La graniţa din Siria şi Iordan au fost desfăşuraţi deja 150 de militari din forţele speciale, gata să fie implicaţi în acţiuni pe teren. În plus, este posibil ca, în ianuarie 2013, să fie deja instalate bateriile de rachete Patriot de la graniţa turco-siriană.
Cu toate acestea, după cum scrie Le Figaro, nu este vorba de instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra Siriei, aşa cum a fost înainte de răsturnarea liderului libian Moammer Ghaddafi. Secretarul de stat american Hillary Clinton a subliniat acest aspect în cadrul turneului său diplomatic în Europa.
În cazul Siriei, este dificil de recurs la atacuri aeriene, deoarece există riscul de a arunca în aer arsenalele chimice, conform ziarului francez.
O altă variantă ar putea fi organizarea unor raiduri speciale ale forţelor americane pentru preluarea controlului asupra stocurilor de arme chimice. O incursiune însă a trupelor speciale americane ar însemna o intervenţie terestră, ale cărei consecinţe sunt greu de prevăzut. O alternativă ar fi înarmarea rebelilor, dar aceasta posibilitate a fost respinsă până acum de SUA, care îşi amintesc de dezastrul ce a urmat furnizării de arme mujahedinilor lui Bin Laden în Afganistan.
Fostul şef al forţelor aeriene franceze, generalul Jean Fleury, consideră însă mai probabilă o operaţiune de tip raid aerian.'Dacă ar fi de exclus aspectele diplomatice, cu o duzină de avioane de vânătoare Jaguar se pot lansa asupra Damascului 24 de rachete de croazieră Scalp, de la o distanţă de mai mult de 250 km de oraş şi peste 150 km de coasta siriană, adică în afara zonei de acţiune a sistemului sirian de apărare aeriană', a explicat el pentru Le Nouvel Observateur.
În aces caz, varianta optimă ar fi ca rachetele să fie lansate de pe submarinele americane din Marea Mediterană.
Analiştii de la Le Nouvel Observateur apreciază că ar trebui ţinut cont şi de o eventuală a implicare a Rusiei, susţinătoare a regimului sirian, care deţine o bază navală la Tartus şi principalul furnizor de arme al acestuia. 'Moscova nu l-a lăsat niciodată la nevoie pe Bashar al-Assad, care se poziţionează ca un apărător al minorităţilor în ţara sa', scrie revista franceză, care nu exclude ca, în cazul unei intervenţii occidentale în Siria, Rusia să intervină de partea regimului.
La rândul său, editorialistul Forbes îi cheamă pe analiştii americani să-şi aplece urechea la ceea ce spun colegii lor ruşi şi să gândească lucid, luând în considerare că după plecarea lui Bashar al-Assad minoritatea alawită din Siria va deveni şi mai radicală şi mai însetată de sânge. Mulţi în Occident preferă să vadă rădăcina tuturor relelor în Bashar al-Assad, crezând că după plecarea sa situaţia se va îmbunătăţi de la sine.
Presa occidentală nu încetează să îndemne: 'Să-l răsturnăm acum pe al-Assad, iar celelalte griji să le lăsăm pentru mai târziu'. Partea rusă consideră drept 'nebuneşti' astfel de planuri, scrie autorului unui editorial recent din Forbes. Potrivit acestuia, răsturnarea lui Bashar al-Assad 'ar trebui să fie începutul unui proces mai lung de reconciliere politică într-o situaţie foarte tensionată şi periculoasă'. 'Dacă planul vostru nu ia în considerare că Bashar al-Assad se luptă cu disperare pentru viaţa sa, iar alawiţii sunt capabili de radicalism, atunci este greu de spus ce aţi planificat', scrie el, conform AZE.az.