SUA arestează un cetăţean chinez pentru spionarea unor ingineri şi oameni de ştiinţă
alte articole
Autorităţile americane au arestat un cetăţean chinez pentru că ar fi spionat ingineri şi oameni de ştiinţă, a declarat marţi Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.
Potrivit declaraţiei Departamentului de Justiţie, Ji Chaoqun a fost acuzat că a acţionat în mod conştient ca agent al unui guvern străin în SUA, fără să anunţe procurorul general al ţării, potrivit Deutsche Welle.
Ji, în vârstă de 27 de ani, a venit pentru prima dată în SUA în 2013 pentru a studia inginerie electrică la Institutul de Tehnologie din Illinois şi în 2016 s-a înscris în forţele militare de rezervă americane (USAR).
Mesajele text evaluate de FBI au arătat că în noiembrie 2013, Ji a fost prezentat unui ofiţer de informaţii de la departamentul provinciei chineze Jiangsu al Ministerului Securităţii de Stat.
Plângerea şi declaraţiile înregistrate de FBI susţin că cei doi s-au întâlnit ulterior de mai multe ori în China şi că ofiţerul chinez iniţial i-ar fi declarat lui Ji că este profesor universitar.
În cele din urmă, Ji a aflat identitatea şi ocupaţia reală a ofiţerului de informaţii.
Ji a susţinut că a lucrat sub îndrumarea unor înalt oficiali din serviciul de spionaj chinez, care i-au cerut să furnizeze informaţii despre 8 cetăţeni americani care erau vizaţi pentru o posibilă recrutare. Toate cele opt persoane pe care Ji trebuia aparent să le cerceteze sunt cetăţeni americani naturalizaţi care s-au născut în Taiwan sau China, potrivit autorităţilor americane.
Departamentul de Justiţie a precizat că toţi cei 8 lucrează sau au lucrat în sectoarele ştiinţific şi tehnologic, şi că şapte dintre ei lucrează sau au lucrat pentru contractori în sectorul american al apărării.
Plângerea împotriva lui Ji mai susţine că, atunci când a cerut să participe în programul forţelor militare de rezervă ale SUA, el a negat că a avut contact cu un guvern străin în ultimii şapte ani şi, într-un interviu ulterior cu un ofiţer militar american, el a refuzat din nou să dezvăluie acea informaţie.
Ji a apărut marţi într-un tribunal federal din Chicago unde a cerut, printr-un avocat, să fie anunţat Consulatul chinez în legătură cu arestarea sa. Dacă va fi găsit vinovat, Ji ar putea primi un maxim de 10 ani de închisoare.