SUA apreciază politica italiană în privinţa Libiei

Preşedintele american Barack Obama a purtat o discuţie la telefon cu omologul său italian Giorgio Napolitano, scriu joi cotidiene italiene.
Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano (Ernesto Ruscio / Getty Images)
Epoch Times România
01.04.2011

Preşedintele american Barack Obama a purtat o discuţie la telefon cu omologul său italian Giorgio Napolitano, scriu joi cotidiene italiene. America apreciază politica italiană faţă de Libia, în timp ce Italia acuză Uniunea Europeană de 'inerţie' în privinţa imigranţilor clandestini care au invadat coastele Siciliei. Prim-ministrul italian a luat miercuri pulsul situaţiei de la Lampedusa şi a comunicat strategia de guvern pentru rezolvarea crizei umanitare. Ziua de miercuri a fost agitată şi pentru parlament, a cărui şedinţă a fost suspendată din cauza unui schimb de replici aprins în Camera Deputaţilor.

Statele Unite ale Americii apreciază felul în care s-a implicat Italia în conflictul din Libia, scrie cotidianul Il Messaggero. Preşedintele american Barak Obama şi-a exprimat 'profunda apreciere' pentru politica şefului statului italian Giorgio Napolitano şi a premierului Silvio Berlusconi, care promovează pacea şi stabilitatea în întreaga lume, dar şi pentru susţinerea de către Italia a operaţiunilor militare ale Alianţei Nord-Atlantice în Libia. Liderul american l-a sunat miercuri pe preşedintele Italiei, relevă un comunicat al Casei Albe preluat de ziarul italian. Obama a recunoscut competenţa Italiei şi şi-a confirmat dorinţa de a continua consultările între cele două guverne, astfel încât să poată acţiona în interesul poporului libian şi pentru a respecta rezoluţiile 1970 şi 1973 ale Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Pe de altă parte, cotidianul Corriere della Sera citează site-ul cotidianului New York Times care anunţă că preşedintele Obama a autorizat, prin semnarea unui ordin secret, operaţiunile de susţinere a rebelilor libieni de către CIA (Central Intelligence Agency ). Contactele ar fi început în urmă cu câteva săptămâni, cu agenţii americani prezenţi pe teritoriul Libiei pentru a depista obiectivele pentru raidurile aeriene şi pentru a intra în contact cu colegii englezi. Miercuri seara, ministrul de externe libian Mussa Kussa a părăsit Tripoli şi s-a deplasat la Londra, unde şi-a anunţat intenţia de a-l părăsi pe Moammer Gaddafi.

În altă ordine de idei, cotidianul La Stampa vorbeşte despre un nou spectacol al lui Berlusconi la Lampedusa. Pemierul italian s-a deplasat în Sicilia pentru a verifica personal situaţia oraşului invadat de peste 6.200 de imigranţi clandestini. Berlusconi le-a promis locuitorilor că imigranţii care vor continua să sosească nu vor mai debarca pe insulă, ci vor fi transportaţi direct spre Tunisia sau în alte centre de primire a străinilor. Planul guvernului anunţat de primul ministru prevede transferarea tuturor imigranţilor în 48 - 60 de ore. Mai mult, oraşul Lampedusa va fi propus pentru premiile Nobel la secţiunea pace şi solidaritate. Berlusconi a anunţat o strategie de revigorare a turismului prin construirea unui cazinou, a unui teren de golf, a unor unităţi sanitare şi de învăţământ. Locuitorii au primit cu entuziasm moratoriul fiscal, bancar şi de protecţie socială pe timp de 12 luni, confirmat şi de ministrul economiei şi finanţelor Giulio Tremonti. Potrivit lui Berlusconi, insula va redeveni un paradis în care îşi doreşte să locuiască şi, din acest motiv, marţi seara a cumpărat o vilă în Lampedusa.

Tema imigranţilor clandestini de la Lampedusa este şi motivul tensiunilor dintre guvernul de la Roma şi Uniunea Europeană, observă cotidianul La Repubblica. Ministrul de externe Franco Frattini acuză autorităţile de la Bruxelles de 'inerţie' faţă de problema Italiei invadată de clandestini. Frattini a comentat şi reacţia Franţei, pe care o acuză de 'lipsă de solidaritate', după ce a constatat că autorităţile franceze îi resping pe tunisienii care trec graniţa Italia - Franţa, la Ventimiglia. Pe de altă parte, Uniunea Europeană a comunicat că a acordat Italiei în perioada 2010 - 2011 finanţarea de 80 de milioane de euro pentru a rezolva problema imigranţilor de orice tip.

Ziua de miercuri nu a fost liniştită nici pentru politica internă, înregistrându-se dezordini în faţa şi în interiorul Camerei Deputaţilor, comentează cotidianul Il Tempo. Deputaţii italieni au avut discuţii aprinse pe marginea normelor din cadrul reformei justiţiei care prevăd arhivarea în timp mai scurt decât în prezent a proceselor nefinalizate pentru persoanele fără cazier. Tensiunea între deputaţi a început încă de la primele ore ale dimineţii când alianţa majoritară de guvernământ a schimbat ordinea temelor de dezbatere, începând cu problemele juridice. În faţa sediului Camerei Deputaţilor, un grup de manifestanţi a încercat să pătrundă în clădire şi l-a insultat pe ministrul apărării Ignazio La Russa. După reluarea dezbaterilor, ministrul a povestit colegilor ce i s-a întâmplat, dar opoziţia de centru-stânga l-a acuzat că i-a provocat pe manifestanţi. La Russa a avut un schimb de replici cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, care a suspendat şedinţa. În cursul serii, ministrul i-a cerut scuze preşedintelui, motivând că gesturile mai puţin elegante erau adresate colegilor din opoziţie. Fini a precizat că a interpretat gestul ca o insultă adusă instituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor