Studiu BCR: 37% dintre agricultori spun că produsele bancare pentru agricultură sunt greu accesibile

Mai mult de o treime (37%) dintre fermieri susţin că produsele bancare dedicate agriculturii sunt greu accesibile din cauza documentaţiei prea greoaie şi a garanţiilor solicitate, potrivit unui studiu întocmit de BCR pe un eşantion de 200 de clienţi microîntreprinderi din domeniul agricol.

"Peste o treime dintre respondenţi (37%) au spus că finanţările acordate de bănci sunt prea scumpe, iar 12% le consideră insuficiente", a declarat miercuri Sorin Mititelu, directorul managementului segmentelor retail din cadrul BCR.

Produsele bancare pentru agricultură sunt considerate greu accesibile din cauza documentaţiei solicitate (59,5% dintre respondenţi), a garanţiilor solicitate (50%), precum şi a timpului mare de răspuns şi a costurilor prea mari (fiecare 33,3%).

Conform datelor unui studiu derulat de către BCR, printre priorităţile antreprenorilor agricoli se numără adapatarea tehnologiilor agricole deţinute la condtitiile climatice (60%), creşterea afacerii şi a suprafetei cultivate (52%), obţinerea fondurilor pentru dezvoltare (42%) şi asigurarea culturilor (20%).

Pentru cei 200 de participanţi la studiul derulat de BCR, cea mai mare problemă o reprezintă scăderea producţiei (55%), lipsă de implicare a autorităţilor (33%), lipsa lichidităţilor (28%) şi lipsa pieţei de desfacere (15%).

Aproximativ 61% dintre microfermieri consideră că adaptarea tehnologiei folosite la condiţiile climatice reprezintă principala prioritate pentru dezvoltarea afacerii în perioada următoare. În topul priorităţilor urmează extinderea suprafeţei cultivate (52,14%), obţinerea de fonduri sau subvenţii de finanţare (41,88%) şi asigurarea afacerii de o firmă specializată (21,37%).