Strategia pentru Schengen: sublinierea investiţiilor, a pregătirii personalului, asigurarea graniţei
MAE şi MAI îşi vor intensifica demersurile diplomatice în dosarul aderării României la Schengen, scoţând în evidenţă investiţiile făcute, pregătirea personalului, precum şi eforturile de a îndeplini criteriile de protecţie a frontierelor externe ale UE, a precizat MAE.
„Obiectivele României la Consiliul JAI din martie a.c. privesc o decizie favorabilă referitoare la o formulă de aderare în două etape, cu eliminarea, chiar din luna martie, a controlului la frontierele interne aeriene şi maritime, urmând ca, ulterior, să fie eliminat controlul la frontierele terestre. În acest sens, MAE salută angajamentul Preşedinţiei irlandeze a UE pentru continuarea negocierilor în vederea ajungerii la un acord privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen”, a precizat Ministerul de Externe.
Ministerul de Externe punctează faptul că, pentru realizarea acestui obiectiv, are în vedere, alături de Ministerul de Interne, „intensificarea demersurilor diplomatice pentru a determina adoptarea unei decizii favorabile la Consiliul JAI din luna martie”.
„Vom sublinia investiţiile semnificative, în timp de criză economică, făcute de România în echipamente de ultimă generaţie şi pregătirea personalului, în scopul de a asigura graniţele noastre la cel mai înalt nivel şi de eforturile noastre de a răspunde cu deplină responsabilitate faţă de cerinţele de protecţie a frontierelor externe ale UE. De asemenea, vom accentua faptul că aderarea României la Spaţiul Schengen este de natură să genereze efecte pozitive nu numai pentru România, ci şi pentru statele membre, inclusiv din perspectiva funcţionării efective a pieţei interne, generatoare de oportunităţi de investiţii şi creştere economică”, a declarat Ministerul de Externe.
Subiectul aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen se află pe agenda Consiliului JAI din luna martie.
În programul Preşedinţiei irlandeze a UE chestiunea aderării celor două ţări este menţionată într-o singură propoziţie.
Preşedinţia „va continua negocierile în vederea avansării către un acord privind aderarea României şi Bulgariei la Convenţia Schengen”.
”Suntem conştienţi de faptul că ambele ţări au îndeplinit cerinţele tehnice pentru accedere. Totuşi, un număr de state membre au indicat că doresc noi dovezi privind progrese semnificative şi sustenabile din partea celor două ţări, inclusiv în cadrul MCV, înainte de o decizie a Consiliului privind intrarea (n.r. – în spaţiul Schengen)”, a declarat recent ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan.