Partidul de guvernământ turc acuzat că urmăreşte să graţieze bărbaţii care violează copii

Partidul de guvernământ a propus ca toţi bărbaţii condamnaţi pentru violenţe sexuale împotriva fetelor să fie eliberaţi dacă aceştia se căsătoresc cu victimele lor. Opoziţia şi grupurile pentru drepturile omului se tem că măsura va normaliza violul şi căsătoriile forţate.
Protest în capitala turcă Ankara împotriva unei propuneri guvernamentale ce va elibera din închisoare bărbaţii care violează fete în cazul în care se căsătoresc cu victimele.
Protest în capitala turcă Ankara împotriva unei propuneri guvernamentale ce va elibera din închisoare bărbaţii care violează fete în cazul în care se căsătoresc cu victimele. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.11.2016

Un val de nemulţumiri a izbucnit vineri în Turcia din cauza unei iniţiative parlamentare a partidului de guvernământ AKP care va permite bărbaţilor condamnaţi la închisoare pentru viol să fie eliberaţi dacă aceştia se căsătoresc cu victimele lor. Grupurile din opoziţie şi pentru drepturile omului au criticat propunerea, susţinând că este o graţiere a crimelor sexuale.

Propunerea, care a fost aprobată, joi, într-o lectură iniţială în parlament, dar care trebuie să fie adoptată ca parte a unui pachet legislativ mai mare ce va fi dezbătut săptămâna următoare, va permite bărbaţilor care au abuzat sexual minore “fără a recurge la forţă, ameninţări sau alte forme de restricţie privind consimţământul” înainte de 16 noiembrie 2016 să fie graţiaţi dacă se căsătoresc cu victimele lor.

Ministerul turc al Justiţiei a susţinut într-o declaraţie că propunerea urmăreşte să elibereze bărbaţii care se căsătoresc cu minore în ceremonii religioase, pe baza acceptului fetelor şi a familiilor acestora. Ministerul a adăugat că propunerea în niciun caz nu va ajuta violatorii de copii.

Propunerea a dus la proteste stradale şi un val de critici pe reţelele sociale.

Căsătoria civilă este ilegală pentru minorii cu vârste de sub 18 ani, deşi o decizie de tribunal bazată pe “circumstanţe excepţionale” poate aproba căsătoria pentru minorii de 16 ani sau mai în vârstă. Totuşi, ceremoniile religioase islamiste sunt răspândite în părţile rurale ale ţării, în special în sud-est, aşa cum sunt şi căsătoriile forţate.

Ministrul turc al Justiţiei Bekir Bozdag a declarat că opozanţii “distorsionează” chestiunea atunci când susţin că propunerea ar promova legitimizarea violurilor. El a adăugat că AKP a luat multe măsuri pentru a împiedica căsătoriile cu minori şi violurile în cei 12 ani de când deţine puterea.

Premierul turc Binali Yildirim a declarat că propunerea este pentru persoanele care s-au căsătorit la o vârstă fragedă şi au avut copii fără a fi conştienţi de legea existentă. El a declarat că propunerea va ajuta la reunirea a aproximativ 3.000 de familii.

Opoziţia, ONG-urile pentru copii, grupurile pentru drepturile omului şi organizaţiile pentru drepturile femeilor au criticat aspru propunerea, susţinând că aceasta legitimizează căsătoriile cu minori, căsătoriile forţate şi violurile.

“AKP prezintă un text care îi face scăpaţi pe cei care se căsătoresc cu minorii pe care i-au violat”, a declarat Ozgur Özel, parlamentar din partea Partidului Republican al Poporului (CHEP), partid din opoziţie. “Abuzurile sexuale sunt o crimă şi nu există niciun fel de consimţământ aici. Acest lucru nu îl înţelege AKP”.

Mor Cati, un grup pentru drepturile femeilor ce oferă adăpost victimelor violenţelor domestice, a susţinut într-o declaraţie că propunerea va încuraja cultura violenţei împotriva femeilor şi a copiilor şi va crea o bază legală pentru un număr tot mai mare de căsătorii forţate.

Propunerea vine după ce principalul tribunal al Turciei a luat o decizie controversată în luna iulie de anulare a unei legi care defineşte actele sexuale cu minori de 15 ani drept “abuz sexual”. Curtea a oferit Parlamentului turc şase luni pentru a rescrie legea conform hotărârii respective.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor