Steve Bannon, fost consilier la Casa Albă: Trump i-a învins pe oligarhii tech, iar ei s-au predat
Steve Bannon, fostul strateg-şef al Casei Albe în administraţia Trump, i-a descris pe titanii din domeniul tehnologiei prezenţi la inaugurarea de luni drept „supuşi” faţă de Donald Trump, făcând „o predare oficială”, asemănătoare cu capitularea Japoniei în faţa forţelor aliate pe puntea USS Missouri în septembrie 1945.
Bannon, care a fost arhitectul victoriei prezidenţiale a lui Trump din 2016, dar ulterior a intrat în conflict cu preşedintele ales după ce i-a criticat intelectul şi pe membrii familiei sale, a declarat într-un interviu pentru ABC News, difuzat duminică, că Trump „a înfrânt oligarhii” care fuseseră anterior împotriva sa.
Elon Musk, fondatorul Amazon Jeff Bezos, Mark Zuckerberg CEO-ul Meta, Tim Cook - CEO al Apple, Sundar Pichai CEO-ul Google, şi Shou Zi Chew, CEO al TikTok, sunt aşteptaţi să fie prezenţi la cea de-a doua inaugurare a lui Trump, după ce l-au vizitat deja la Mar-a-Lago. Aceştia, sau firmele pe care le-au fondat ori le reprezintă, au contribuit cu generozitate la fondul inaugural al lui Trump.
„Jeff Bezos a venit. Bill Gates a venit. Mark Zuckerberg a venit. Mulţi dintre ei au venit de numeroase ori. Bancherii au venit cu toţii. Toată lumea vine”, a spus Trump săptămâna trecută.
Bannon, care a petrecut patru luni în închisoare pentru că a sfidat o citaţie emisă de comisia Camerei Reprezentanţilor care investiga evenimentele din 6 ianuarie, a declarat pentru publicaţie că liderii din domeniul tehnologiei s-au aliniat după ce Mark Zuckerberg l-a vizitat pe Trump şi a spus că va participa la inaugurare. Anterior, Zuckerberg îl interzisese pe Trump de pe platformele Facebook şi Instagram ale Meta, după revoltele de la Capitoliu din 2021.
Zuckerberg a declarat ulterior că este „recunoscător pentru invitaţia de a lua cina cu preşedintele Trump şi pentru oportunitatea de a se întâlni cu membrii echipei sale pentru a discuta despre viitoarea administraţie”.
Bannon a spus după vizita lui Zuckerberg: „Porţile s-au deschis şi toţi erau acolo, încercând să fie supuşi. Mă uit la asta şi cred că majoritatea oamenilor din mişcarea noastră văd asta ca pe momentul în care preşedintele Trump a învins oligarhii. I-a învins şi ei s-au predat.” Bannon a adăugat, râzând: „Au venit şi au spus: ‘Oh, vom elimina orice constrângeri, fără verificări, totul.’”
„Eu văd asta ca pe septembrie 1945, Missouri, şi aveţi înaltul comandament imperial [japonez], iar el este ca Douglas MacArthur. Aceasta este o capitulare oficială, OK, şi cred că este puternică”, a adăugat Bannon.
Comentariile vin în contextul în care Joe Biden a avertizat că „în America se conturează o oligarhie a bogăţiei, puterii şi influenţei extreme care ameninţă literalmente întreaga noastră democraţie” şi „concentrarea periculoasă a puterii în mâinile câtorva oameni ultra-bogaţi”.
Dar, potrivit arhivelor Casei Albe, Biden nu pronunţase cuvântul „oligarhie” în contextul politicii americane până săptămâna trecută. Democraţii progresişti i-au reproşat lui Biden că este un mesager imperfect, care a curtat şi s-a bazat pe donatori importanţi în cei 50 de ani de carieră.
„Este o laşitate că, după ce i-a reprezentat pe oligarhi 50 de ani în funcţie, să scoată în evidenţă această ameninţare la adresa naţiunii noastre cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului său”, a declarat Nina Turner, copreşedintă la nivel naţional a ultimei campanii prezidenţiale a senatorului Bernie Sanders.
Biden, a adăugat Turner, „a permis, a beneficiat de pe urma şi a încurajat sistemul care ne ameninţă pe toţi, în timp ce el se va retrage liniştit şi nu va resimţi efectele negative ale a ceea ce a fost construit”.
Comentariile lui Biden au venit pe fondul anunţului lui Zuckerberg că Facebook şi Instagram renunţă la serviciile lor de verificare a faptelor şi se vor baza pe un sistem de note contribuite de comunitate.
Zuckerberg a declarat că decizia a fost luată deoarece verificarea faptelor de către Facebook, introdusă în decembrie 2016, a făcut mai mult rău decât bine în ceea ce priveşte încrederea publică.
„Alegerile recente se simt, de asemenea, ca un punct de cotitură culturală către, din nou, prioritizarea exprimării”, a declarat Zuckerberg. „Aşa că ne vom întoarce la rădăcinile noastre şi ne vom concentra pe reducerea greşelilor, simplificarea politicilor noastre şi restabilirea libertăţii de exprimare pe platformele noastre.”
Biden a ripostat, numind decizia o alegere „cu adevărat ruşinoasă”.
Zuckerberg a acuzat, de asemenea, administraţia Biden că a făcut presiuni asupra Facebook pentru a cenzura anumite subiecte şi postări, în special în legătură cu vaccinurile anti Covid.
„Practic, aceşti oameni din administraţia Biden ne sunau echipa şi, cum ar fi, ţipau la ei şi îi înjurau. S-a ajuns la un punct în care am spus: 'Nu, nu o să, nu o să dăm jos lucruri care sunt adevărate. Este ridicol'”, i-a spus el podcasterului Joe Rogan.
Zuckerberg a spus că nu este împotriva vaccinurilor în sine. Dar el i-a spus lui Rogan că, în timp ce administraţia Biden „încerca să promoveze” programul de vaccinare Covid-19, „au încercat, de asemenea, să cenzureze pe oricine se opune acestuia”.