Stenograme: Cum procedau judecătoarele arestate pentru a-şi împărţi şpaga

Procurorii DNA au făcut publice mai multe stenograme din care rezultă modul în care procedau cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti şi care au fost arestate pentru 29 de zile pentru luare de mită.
. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
15.03.2013

Procurorii DNA au făcut publice mai multe stenograme din care rezultă modul în care procedau cele două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti care au fost arestate pentru 29 de zile pentru luare de mită. Antonela Costache şi Viorica Dinu discutau la telefon despre sumele pe care urmau să le încaseze şi modul de operare pentru a se asigura că le obţin clienţilor beneficiile solicitate.

Dintr-o convorbire purtată de cele două judecătoare, pe 19 decembrie 2012, rezultă "elemente probatorii insurmontabile privitoare la implicarea acestora în săvârşirea unor fapte de corupţie având caracter repetitiv şi care au dezvăluit tabloul unei conivenţe anterioare dintre sus-numitele în privinţa exercitării unor acţiuni concertate de alterare a actului de înfăptuire a justiţiei prin manopere de cumpărare şi, respectiv, traficare a influenţei asupra unor colegi de-ai lor, judecători la Curtea de Apel Bucureşti şi în schimbul unor foloase de ordinul zecilor de mii de euro", se arată în referatul procurorilor DNA prin care s-a cerut arestarea preventivă a celor două.

Procurorii au menţionat că dialogul dintre cele două arată că acestea erau obişnuite să desfăşoare activităţi infracţionale, iar principala lor preocupare era legată de modul în care îşi vor putea îndeplini obiectivele.

"Scopul urmărit a constat în facilitatea obţinerii de către anumite persoane cercetate în dosare penale a unor hotărâri favorabile de la Curtea de Apel Bucureşti. Sarcina asumată de Costache Antonela Anemary este circumscrisă realizării legăturii dintre cumpărătorii de influenţă (rămaşi neidentificaţi până în prezent) şi autorul traficului de influenţă, mediind între aceştia tradiţiunea folosului stabilit pentru "cumpărarea" hotărârilor judecătoreşti favorabile dorite, iar Dinu Viorica este persoana care deţine resorturile necesare pentru traficarea influenţei asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti", se arată în referatul procurorilor.

Frica de DNA

Cele două judecătoare au discutat despre problemele pe care le-ar putea avea cu cei de la DNA, amintind despre cazul unui coleg care era speriat pentru că fusese chemat la DNA şi, din acest motiv, "nu se mai poate conta pe el o perioadă de timp". Magistratele au mai vorbit despre hainele de blană pe care şi le-au cumpărat, "aspect care a evidenţiat situaţia financiară prosperă a acestora, în condiţiile în care tocmai perfectaseră detaliile privitoare la obţinerea unor foloase rezultate din desfăşurarea unor fapte de corupţie", au precizat procurorii.

În urma ascultării discuţiei celor două de pe 19 decembrie 2012, procurorii au ajuns la concluzia că judecătoarele doreau să obţină, prin trafic de influenţă, pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a unor hotărâri părtinitoare în trei dosare penale.

Unul dintre acestea era o contestaţie în anulare, care avea termen de judecată pe 19 decembrie 2012, iar despre acesta, Antonela Costache a declarat: "Dacă se admite contestaţia, se desfiinţează decizia din recurs. Poate delibera în … se poate termina la C.A.B., judecând recursul…". Despre acelaşi dosar, Viorica Dinu a precizat: "Păi, da, mă, că e definitivă soluţia …ei (n.n. judecătorii din complet) au admis, în principiu … […] … îi pune liberi. Aia e!".

Antonela Costache a replicat: "Asta-i consecinţa, măi! … Păi, da noi vorbim de contestaţie în anulare, da? Se desfiinţează, aşa se face, nu? Şi-l pune în libertate, asta-i consecinţa. Şi este motiv de admitere pentru că nu a fost citată! Nu a fost citată aia, partea asta civilă. MOBIUS, cum naiba îl cheamă".

Costache a mai declarat: "Mai multe societăţi n-au fost citate şi dosaru’ ăsta fără completu’ ăsta şi mai sunt şi la alte complete cu care nu poţi să vorbeşti, da’ poate… Pentru că acuma, deci, cu asta, cu Veronica, a rămas că dă banii!".

Din discuţia celor două a mai rezultat că Viorica Dinu a mai făcut trafic de influenţă pentru soluţionarea favorabilă a acestui dosar: "Pronunţarea. N-a zis aşa? …Aşa ar fi trebuit, că doar aşa ne-am înţeles!".

Un alt dosar pe care cele două judecătoare doreau să-l soluţioneze favorabil era cel privitor la "Stroe", iar al treilea dosar era numit "Guşti".

Despre un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, Viorica Dinu a precizat că nu mai poate conta pe el o perioadă de timp, întrucât este speriat pentru că a fost chemat la DNA: "Mi-a zis de aia, că e speriată, că a chemat-o la DNA şi a stat patru ore să dea declaraţii … […] … Cu socru-său, ăla! E cu băncile băgat şi au chemat-o la DNA şi e speriată nu … chiar de asta nu te mai poţi atinge".

Modul de împărţire a banilor

Antonela Costache afirma, într-o convorbire: "Fii atentă! Aici avem cinşpe şi cinşpe ….[…] … Eu mi-am oprit o mie. A fost şaişpe - şaişpe … […] … sunt cinşpe - cinşpe. Sunt treizeci. I-am numărat. Şi asta nu-i tot, că nu-i dau lu’ …[neinteligibil] … Mie mi-a adus treizeci şi cinci. Noi cât să ne oprim?". Antonelei Costache a răspuns: "Păi, cât zici tu! ….", la care Costache i-a spus: "Să ne oprim … c…ne oprim câte două jumate, dăm treizeci? Că ajungea…". Dinu a menţionat: "Da, mă, că altfel … Da! Şi eu zic că ajungea! Da’ să ştii că ajung!".

Din convorbire a rezultat că Antonela Costache i-a dat Vioricăi Dinu 32.500 de euro, din care 2.500 de euro pentru aceasta, iar diferenţa pentru judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti.

Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost suspendate de CSM din funcţia de judecătoare la Tribunalul Bucureşti şi au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă. Au mai fost arestaţi avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Decizia de arestare nu este definitivă, iar recursul se va judeca la instanţa supremă.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor