Ştefan Gligor: Era absolut necesar ca pe lista blocului ACUM să se regăsească mai mulţi oameni din diaspora
alte articole
„Sistemul mixt a fost creat de PD pentru a controla alegerile, a simula un proces electoral şi pentru a obţine o majoritate parlamentară fără susţinerea majorităţii”, a scris pe pagina sa de Facebook directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme (CPR) Moldova, Ştefan Gligor.
Mai mult decât atât, expertul consideră că actualul sistem electoral al Republicii Moldova a diminuat de două ori greutatea votului diasporei care s-a impus în alegerile din 2016 ca o forţă de temut şi de respectat. În acest context, Ştefan Gligor a ţinut să specifice că prezenţa mare a diasporei la alegerile prezidenţiale din 2016 nu a fost meritul politicienilor, ci al oamenilor.
„Modul în care au fost tratate circumscripţiile din străinătate de blocul ACUM este greşit nu pentru că au înaintat-o pe Maia Sandu şi pe Dumitru Alaiba. Aceste decizii pot fi explicate şi sunt justificate în termeni politici. Greşeala este că pe lista blocului ACUM (partea proporţională) nu se regăseşte nicio persoană din diaspora. Şi asta e un mesaj care descurajează oamenii care şi fără asta se simt deloc inspiraţi de eşecurile şi degradarea situaţiei din ultimii ani”, se mai arată în mesajul expertului CPR Moldova.
Acesta a mai adăugat că era absolut necesar ca politicienii din opoziţie să dea un mesaj clar de incluziune şi compensare a neajunsurilor acestui sistem electoral mizerabil către diaspora şi toţi cetăţenii Republicii Moldova, arătându-se sigur că ar fi fost corect şi absolut necesar ca pe lista blocului ACUM să se regăsească mai mulţi oameni din diaspora.
„Am fost în 2018 în mai multe state din UE şi SUA şi am văzut multă dezamăgire în rândurile cetăţenilor noştri. Dacă continuă aşa, riscăm să avem o participare la vot semnificativ mai mica în străinătate. De data asta turul doi nu va fi şi toată lumea trebuie să-şi bage asta în cap, mai ales cei care le cer oamenilor votul. Diaspora pe circumscripţii alege trei deputaţi, iar pe partea proporţională ar putea genera de la 5 la 10 mandate dacă se votează masiv”, a conchis Ştefan Gligor.