Statul permite transferul a 40 de zăcăminte Petrom. Tranzactia, finantata de urmasii unui baron britanic

.
. (Nicu Luca / The Epoch Times)

Guvernul a semnat transferul drepturilor şi obligaţiilor aferente unui număr de 40 de acorduri petroliere de concesiune, privind tot atâtea perimetre de hidrocarburi, de la OMV Petrom la Dacian Petroleum, firmă înfiinţată de Ion Popa, fostul director general al Petrom până la privatizare, în perioada 1992-2003, alături de 3 foşti executivi de top ai gigantului petrolier american Weatherford, informează publicaţia Profit.ro.

Dacian Petroleum trebuie să plătească 17,8 milioane dolari pentru a cumpăra cele 40 de zăcăminte OMV Petrom, situate în sudul României şi cu o producţie cumulată de ţiţei şi gaze de aproximativ 1.700 barili echivalent petrol /zi la 190 de sonde active, reprezentând circa 1% din producţia OMV Petrom pe 2019. Tranzacţia include transferul sondelor şi al infrastructurii petroliere aferente perimetrelor respective, precum şi al unui număr de 190 de angajaţi.

Banii necesari finalizării achiziţiei şi finanţării activităţii de producţie vor veni de la un grup de investitori condus de către fondul de investiţii britanic London Merchant Securities (LMS) Capital, înfiinţat de către baronul Max Rayne şi unde urmaşii acestuia sunt cei mai mari acţionari, deţinând peste 42% din capital. Fondul este condus de către Robert Rayne, unul dintre fiii lui Max Rayne.

OMV Petrom anuntase în ianuarie anul trecut, semnarea contractului cu Dacian Petroleum SRL, precizând însă că transferul drepturilor şi obligaţiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităţilor, conform Legii Petrolului. Avizul Guvernului a venit acum.

Articolul complet pe Profit.ro.