Irina Socol rămâne în arest preventiv

(photos.com)

Fondatoarea Siveco, Irina Socol, rămâne în arest preventiv. Tribunalul Bucureşti a prelungit vineri cu 30 de zile mandatul de arestare preventivă emis pe numele acesteia într-un dosar în care aceasta este acuzată de evaziune fiscală.

Conform Agerpres, judecătorii au prelungit astăzi, în acelaşi dosar, şi mandatul de arestare emis pe numele directorului comercial adjunct al Siveco, Aurora Crusti.

Irina Socol şi Aurora Ecaterina Crusti au fost arestate, pe 9 septembrie, în urma propunerii venite din partea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care instrumentează acest dosar. Cele două au contestat decizia, magistraţii CAB, respingându-le însă solicitarea.

Conform procurorilor, fondatoarea SIVECO, Irina Socol ar fi fost cea care a pus bazele unui mecanismul evazionist care a prejudiciat statul cu 3 milioane de euro.

"În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro. Din cercetări a reieşit că, în contabilitatea producătorului de soft, ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii, reprezentând crearea unor programe informatice fictive, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste 3 milioane de euro", se arată într-un comunicat emis de Poliţia Capitalei.

Irina Socol a fondat compania Siveco România la începutul anilor '90. Firma, crescută din afaceri cu statul, a obţinut de-a lungul anilor numeroase contracte controversate cu acesta, cu sau fără licitaţii, atât cu ministere, cât şi cu alte instituţii publice, ajungând în prezent cel mai mare producător local de soft, cu afaceri totale de 65 de milioane de euro în anul 2013.

Una din cele mai recente afaceri în care este implicat SIVECO este licitaţia pentru manualele digitale, despre care Federaţia Editorilor din România afirma că a fost fraudată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne