Statele Unite cer o investigaţie credibilă privind toate neregulile electorale
Statele Unite sunt dornice să lucreze cu preşedintele ales Vladimir Putin, după ce va fi învestit în funcţie, dar au cerut anchetarea neregulilor din procesul electoral.
"Cerem guvernului rus să desfăşoare o anchetă independentă, o investigaţie credibilă privind toate neregulile electorale raportate", a declarat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.
"Aşa cum s-a subliniat în raportul OSCE, notăm şi paşii noi pe care i-a făcut Comisia Electorală Centrală pentru a spori transparenţa procesului de vot după alegerile parlamentare din decembrie", a spus ea.
"Le cerem autorităţilor ruse să construiască pe această bază, pentru a asigura că procedurile pentru alegerile viitoare vor fi mai transparente", a precizat oficialul.
Numărul observatorilor de la alegerile ruse a fost fără precedent şi un semn că societatea rusă încearcă să participe la îmbunătăţirea instituţiilor democratice ale Rusiei, se adaugă în comunicatul Departamentului de Stat.
"De asemenea, recunoaştem eforturile guvernului de a reforma sistemul politic, inclusiv reintroducerea alegerilor directe pentru guvernatori, simplificarea procedurilor de înregistrare a partidelor şi reducerea numărului de semnături necesare pentru înregistrarea candidaţilor la preşedinţie", a afirmat Nuland.
Premierul Vladimir Putin, în vârstă de 59 de ani, se întoarce la Kremlin pentru un al treilea mandat de preşedinte. El a obţinut 63,6% din voturi, potrivit cifrelor finale anunţate de Comisia Electorală Centrală.
Oficiali din CEC şi din poliţie au recunoscut că s-au înregistrat unele nereguli, dar au insistat că au fost pe scară prea mică pentru a avea un impact semnificativ asupra rezultatului. Putin a ordonat lansarea unei anchete.
Vladimir Putin va fi învestit în funcţie în 7 mai.