Starlink depăşeşte obstacolele juridice impuse de concurenţă în încercarea de a întârzia desfăşurarea sateliţilor de nouă generaţie

Hangarele companiei SpaceX la Cape Canaveral, Florida (NASA)
Redacţia
16.07.2024

Curtea de Apel a SUA pentru Districtul Columbia a respins vinerea trecută o contestaţie din partea DISH Network şi a organizaţiei nonprofit DarkSky, care a încercat să oprească desfăşurarea reţelei Starlink de a doua generaţie a SpaceX pe orbita joasă a Pământului, relatează Zero Hedge.

Miezul problemei a fost aprobarea de către Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC), în decembrie 2022, a celor 7 500 de sateliţi Starlink de nouă generaţie ai SpaceX. Dish şi DarkSky s-au opus extinderii constelaţiei de sateliţi SpaceX, susţinând că aceşti noi sateliţi ar produce prea multă lumină şi ar putea perturba astronomia şi viaţa sălbatică.

Ambele părţi şi-au unit forţele pentru a intenta un proces în ianuarie 2023 pentru a încerca să invalideze ordinul FCC.

Dish a declarat instanţei de apel că FCC a ignorat, în esenţă, dovezile care arătau că a doua generaţie de sateliţi Starlink "va depăşi limitele de densitate a fluxului de putere" şi ar putea crea interferenţe radio.

Dar în hotărârea de vineri, curtea a spus că FCC nu trebuia să ia în considerare dovezile prezentate de Dish, pe care curtea le-a catalogat drept analize sponsorizate de companie, şi nu „dovezi decisive” care să dovedească riscurile de interferenţă. De asemenea, a respins afirmaţia Dish potrivit căreia FCC a acţionat necorespunzător.

"Decizia Comisiei de a acorda licenţă sateliţilor Starlink Gen2 ai SpaceX a fost legală şi rezonabilă. Prin urmare, respingem apelul Dish", se arată în decizie.

"Confirmând decizia FCC de a aproba o constelaţie de sateliţi SpaceX, Circuitul DC a respins pretenţiile Asociaţiei Internaţionale Dark-Sky care a încercat să anuleze decizia FCC pe motive de poluare luminoasă. Veşti bune pentru serviciile prin satelit", a scris comisarul FCC Brendan Carr pe X.

Încă o tactică legislativă clasică a adversarilor lui Musk, asemănătoare cu cea în care Blue Origin a lui Jeff Bezos a depus luna trecută un comentariu la Administraţia Federală a Aviaţiei, indicând că lansările Starship-Super Heavy ale SpaceX de la Cape Canaveral, Florida, ar trebui limitate pentru "examinarea mediului din cauza impactului lor asupra mediului şi comunităţii locale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor