Starea pacienţilor din R. Moldova infectaţi cu virusul Wuhan, stabilă. 22 de cazuri noi suspecte de infecţie

Copii instruiţi să-şi pună măşti (poză simbol)
Copii instruiţi să-şi pună măşti (poză simbol) (facebook.com)

Starea persoanelor din Republica Moldova infectate cu virusul Wuhan este stabilă. O persoană rămâne internată la Spitalul Clinic Republican iar alte două la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Toma Ciorbă", a informat miercuri, 11 martie, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

Potrivit instituţiei, în prezent, sunt înregistrate 22 de cazuri suspecte de infecţia cu coronavirus, fiind vorba despre 14 adulţi internaţi la spitalul “Toma Ciorbă” şi 8 persoane (2 adulţi şi 6 copii) la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii. „Toate probele au fost prelevate, rezultatele lor vor fi prezentate pe parcursul zilei.”

În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 19 700 de persoane, din Italia revenind în ţară 90 persoane, cu o singură rută Bologna-Chişinău, fiind completate 3 398 fişe epidemiologice.

Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a făcut apel către cetăţenii R. Moldova să se abţină de la călătorii peste hotare şi să evite spaţiile aglomerate, iar persoanele care revin din zonele de risc de infecţie cu noul tip de coronavirus sau care au fost în contact cu persoane infectate de virusul Wuhan, să completeze fişele epidemiologice cu date personale corecte şi istoricul călătoriei, să aplice regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, să contacteze medicul de familie, să-şi monitorizeze starea de sănătate cu efectuarea termometriei de trei ori pe zi şi la primele simptome de boală, precum tuse sau febră, să apeleze 112.

Un studiu, realizat de o echipă de epidemiologi chinezi din provincia Hunan, a constatat că virusul poate supravieţui zile întregi pe suprafeţe pe care aterizează picături provenite de la pacienţi infectaţi.

Durata de supravieţuire a virusului Wuhan pe suprafeţe depinde de factori precum temperatura şi tipul de suprafaţă, de exemplu la aproximativ 37C, poate supravieţui timp de două-trei zile pe sticlă, ţesătură, metal, plastic sau hârtie.

Virusul Wuhan prezent în aerosoli poate rămâne suspendat în aer timp de cel puţin 30 de minute şi se poate deplasa până la 4,5 metri - aproximativ de două ori „distanţa sigură” recomandată de oficialii din domeniul sănătăţii, potrivit publicaţiei South China Morning Post.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe