SRI şi STS solicitate în cazul suspiciunii de fraudă la MINIMIS
alte articole
Miercuri, 28 august a fost prima zi pentru înscrierea proiectelor în vederea primirii unui ajutor de maximum 200.000 de euro oferit de stat, prin Ministerul Finanţelor, firmelor mici (minimis). Blocarea serverului unde trebuiau depuse proiectele a stârnit nemulţumirea celor care nu au reuşit să completeze documentaţia, ratând şansa la finanţare. Aceştia au acuzat dur ministerul, considerând că acesta ar fi favorizat anumite firme care, deşi site-ul a fost blocat, au reuşit totuşi să depună datele.
Se pune încă întrebarea dacă a făcut Ministerul de Finanţe "blat" cu anumiţi întreprinzători pentru ajutorul de minimis? Părerile specialiştilor sunt împărţite. Atunci când a decis reluarea sesiunii de depunere a proiectelor, ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, a oferit o explicaţie care, spun unii specialişti IT, stă în picioare. "Din primele investigaţii a rezultat că resursele IT alocate schemei de minimis au fost insuficiente în urma anticipării greşite a numărului mare de firme care sunt interesate. Ca urmare, am decis ca sesiunea de înregistrare online desfăşurată astăzi (miercuri n.r) să fie anulată şi reluată ulterior", a susţinut ministrul.
Un specialist IT cu zece ani de experienţă, a afirmat că explicaţia ministrului pare plauzibilă: "Dacă, aşa cum spune ministerul, 25.000 de oameni au încercat să depună proiecte în acelaşi timp, atunci este foarte posibil ca serverul să se fi blocat". Însă un tânăr întreprinzător specializat în construcţia de site-uri, a spus că a încercat să depună proiectul, a reuşit chiar să deschidă site-ul Finanţelor, dar nu şi să trimită documentaţia. Referitor la transmiterea datelor, acesta a spus că operaţiunea părea intenţionat blocată de minister. Specialistul IT a explicat însă că acest lucru se putea întâmpla şi fără o piedică din partea ministerului. "Pur si simplu serverul a răspuns acestuia, atunci când trebuiau completate datele, iar apoi, când a dorit să le trimită, nu a mai răspuns, fiind blocat", a spus acesta pentru EVZ.
Însă, suspiciunile se menţin chiar dacă explicaţiile Finanţelor par reale deoarece “este posibil, într-adevăr, şi ca doar câteva calculatoare să fi avut acces permis la serverul Ministerului, iar pentru restul site-ul să fi apărut ca fiind blocat", potrivit opiniilor specialistului IT.
Ministrul Chiţoiu precizează că specialişti din Ministerul Finanţelor, STS şi SRI investighează ce s-a întâmplat iar rezultatele şi măsurile vor fi făcute publice.
Următorul termen la care vor putea fi depuse proiectele pentru finanţare va stabilit ulterior, după finalizarea anchetei cu privire la desfăşurarea primului apel de proiecte. Potrivit unor surse din Ministerul de Finanţe, ministrul Daniel Chiţoiu are în vedere chiar consultarea unora dintre participanţii la prima rundă, cu privire la felul în care ar trebui să se desfăşoare următorul apel. Schema de minimis prevede în acest an suma de 500 milioane de lei pentru finanţarea investiţiilor derulate de firmele mici. Valoarea maximă a finanţării pentru un singur proiect nu poate depăşi suma de 200.000 de euro.
Circa 30 de firme au ratat obţinerea de fonduri datorită unui soft al Ministerului Finanţelor. Miercuri, 28 august, IMM-urile ce intenţionau să aplice pentru minimis urmau să îşi înscrie proiectul într-un soft al Ministerului de Finanţe. Marea majoritate a firmelor nu uu reuşit să se înscrie, deoarece s-a blocat softul.
"Azi 28.08.2013, pe site-ul Ministerului de Finanţe, la ora 8.30 şi 10 secunde s-a blocat site-ul la înregistrarea online a ajutorului de minimis. Apoi după 15 minute a apărut lista cu cei admişi. Suma totală a ajutoarelor este de 500 milioane de lei" se afirmă într-un mesaj trimis la Hotnews de un întreprinzător care a ratat înregistrarea în softul minimis.
Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a decis anularea concursului de proiecte depuse de IMM-uri pentru obţinerea ajutorului de minimis (fonduri guvernamentale), ca urmare a problemelor apărute în procedura de depunere on-line a cererilor, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe în data de 28 august.