Sport: Nike a declanşat o anchetă în Indonezia, unde nu se plăteşte salariul minim

(Getty Images)
Epoch Times România
17.01.2013

Fabricantul american de articole de sport Nike a anunţat lansarea unei anchete legate de acuzaţiile potrivit cărora anumiţi sub-contractanţi din Indonezia încearcă să nu plătească salariul minim pentru angajaţii lor. "Nike ia foarte în serios aceste afirmaţii, iar reprezentanţii societăţii anchetează", a declarat directorul de comunicaţii, Greg Rossiter.

Regulile de conduită sunt "foarte clare" la Nike, a subliniat el, se cere ca angajaţii care produc articolele de sport ale grupului să fie "plătiţi cel puţin cu salariul minim stipulat de legea în vigoare în ţările lor şi să primească avantajele sociale legale", precum concedii plătite şi prime în caz de concediere.

Angajaţii necalificaţi în Indonezia sunt printre cei mai prost plătiţi în Asia, adesea chiar după India şi China. Dar, ca urmare a unor importante manifestaţii, autorităţile locale, care determină nivelul salariului minim, au decretat creşteri substanţiale. La Jakarta, salariul minim a crescut, astfel, cu 44 la sută de la 1 ianuarie, la 2,2 milioane de rupii indoneziene (170 euro, aproximativ).

Autorităţile studiază, totuşi, posibilitatea de a acorda excepţii întreprinderilor care ar putea avea dificultăţi în acordarea acestor creşterii salariale.

Potrivit directorului unui ONG american, "Education for Justice", Jim Keady, uzina Nike din Sukabumi, din vestul Insulei Java, a obţinut deja o exceptare, care permite firmei să plătească angajaţilor doar jumătate din salariul minim, adică 1,1 milioane de rupii. "Valorile imperialiste ale Nike vin împotriva angajamentelor pentru democraţie şi drepturile omului", a declarat el.

Indonezia este ţara aflată pe primul loc în producţia de articole de sport Nike, după Vietnam şi China. Cei 40 de sub-contractanţi care furnizează grupului produsele finite folosesc aproximativ 171.000 angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor