Spania şi Portugalia fac presiuni pentru o uniune bancară deplină
alte articole
Spania şi Portugalia au cerut luni zonei euro să finalizeze o uniune bancară, pe măsură ce Germania a subliniat obstacolele legale cu care zona se confruntă înainte ca să poată fi introdus un element central al planului care va trata problema băncilor falimentare.
"Este indispensabil să menţinem calendarul convenit privind uniunea bancară şi ca să luăm măsuri pentru a ne asigura că familiile şi întreprinderile mici primesc credite", a declarat prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy.
"Uniune bancară este un test de credibilitate al Uniunii Europene", a declarat el după întâlnirea cu premierul portughez Pedro Passos Coelho, care a susţinut apelurile sale pentru progrese privind reforma cea mai ambiţioasă din Europa pentru a rezolva criza financiară.
Apelul a avut loc când miniştrii de finanţe din zona euro s-au întâlnit la Bruxelles, iar anterior, ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble a reiterat necesitatea modificării tratatelor UE pentru a sprijini noul sistem de soluţionare a crizelor bancare.
Pentru a evita modificarea tratatului şi a avea "un fel de" uniune bancară, Schaeuble a propus să se rămână deocamdată la stadiul intermediar al unei reţele coordonate de autorităţile naţionale de soluţionare, mai degrabă decât o nouă autoritate UE de soluţionare a crizelor bancare.
"Aceasta ar fi o uniune bancară fragilă şi nu una puternică", a scris Schaeuble.
Majoritatea ţărilor şi instituţiilor din zona euro cred că o uniune bancară deplină care ar ajuta la soluţionarea crizelor bancare este necesară urgent pentru a restabili încrederea investitorilor.
Conform planului, cele mai mari bănci vor fi supravegheate de Banca Centrală Europeană de la mijlocul anului viitor. Va exista şi un singur mecanism de soluţionare a crizelor bancare, care va închide băncile insolvabile. Planurile pentru un sistem comun de garantare a depozitelor este puţin probabil să fie implementate în curând.
Dar deşi supravegherea bancară de către BCE pare să intre în vigoare conform planului, autoritatea unică care ar putea ordona şi finanţa închiderea unei bănci este puţin probabil să se materializeze în curând, pentru că Germania consideră că este nevoie de o schimbare a Tratatului UE.