Şoşoacă s-a plâns în Parlamentul UE că i s-a anulat candidatura pentru că s-a opus vaccinării obligatorii. I-a fost tăiat microfonul

Diana Şoşoacă (Captură video)
Andrei Popescu
08.10.2024

Eurodeputata Diana Şoşoacă a lansat, luni seara, în Parlamentul European, un atac dur la adresa Curţii Constituţionale a României, după ce aceasta i-a anulat candidatura la prezidenţiale, descriind decizia ca un abuz şi ca fiind luată pe alte motive decât de constituţionalitate. Totuşi, nu a apucat să îşi transmită întregul mesaj pentru că i-a expirat timpul şi i-a fost oprit microfonul.

“Vreau să vă aduc la cunoştinţă un caz extrem de grav care se întâmplă de trei zile în România. Sunt preşedinta partidului SOS România şi conform sondajelor reale deţineam primul loc pentru preşedinţia României care va avea loc pe 24 noiembrie. Curtea Constituţională, pentru prima dată în istorie, mi-a anulat candidatura la preşedinţia României, nu pe motive de constituţionalitate, pentru că erau îndeplinite toate formele, ci pentru faptul că am luptat împotriva vaccinării obligatorii.

Pentru că am luptat împotriva botniţei din pandemie, pentru că am fost amendată de un poliţist că am depăşit viteza, deşi sunt în proces cu acel poliţist, pentru că am făcut declaraţii politice în Parlamentul României ca senator, încălcându-se articolul 72 din Constituţia României şi articolele 9 şi 10 CEDO prin care declaraţiile politice ale unui parlamentar au imunitate. Nu putem să fim condamnaţi pentru aşa ceva”, le-a transmis Şoşoacă colegilor eurodeputaţi în plenul Parlamentului UE, în jurul orei locale 23:00.

De asemenea, Şoşoacă s-a mai plâns că “nu am fost judecată, nu am fost citată, nu am fost... nu am avut dreptul la apărare şi am fost judecată pe articole din ziar.

“Vă rog să luaţi act că, în România, statul de... ”, a mai apucat să spună fosta senatoare, înainte ca microfonul să-i fie întrerupt de preşedinta de şedinţă pentru depăşirea timpului de vorbire.

Totuşi, în stilul ei caracteristic, Şoşoacă a continuat să spună ce are de spus, deşi, de această dată, fără a urla în sala de plen pentru a se face auzită.

Reamintim că, sâmbătă, judecătorii CCR au respins candidatura Dianei Şoşoacă în cursa pentru Cotroceni, decizia fiind una definitivă. Unul dintre motivele pentru care Curtea Constituţională a luat această hotărâre este legat de declaraţiile făcute de Diana Şoşoacă. Potrivit judecătorilor CCR, afirmaţiile sale denotă o lipsă de ataşament faţă de Constituţia României.

Decizia CCR a fost primită cu indignare nu doar de Şoşoacă ci de aproape toată clasa politică - mai puţin PSD. Atât voci din societatea civilă cât şi numeroşi politicieni au acuzat o manevră a PSD-ului. Practic, numeroase voci au susţinut că CCR a lucrat în folosul lui Ciolacu, ca acesta să intre în turul 2 cu George Simion (pe care se presupune că îl vor vota fanii Dianei Şoşoacă), astfel încât să se repete scenariul Iliescu - Vadim.

O zi mai târziu, duminică, Biroul Electoral Central a respins înregistrarea celui de-al doilea dosar de candidatură al Dianei Şoşoacă. BEC a respins dosarul ca inadmisibil, invocând chiar decizia CCR, precizând că hotărârile CCR sunt definitive. Şoşoacă poate contesta decizia BEC la... CCR.

Iar luni, Curtea Constituţională a respins contestaţia depusă de fosta senatoare împotriva deciziei care o scotea din cursa pentru Palatul Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor