Grecia bagă Republica Moldova în criză (revista presei)

Economia Republicii Moldova resimte deja efectele negative ale crizei datoriilor din Uniunea Europeană.
(photos.com)
Epoch Times România
04.06.2012

Economia Republicii Moldova resimte deja efectele negative ale crizei datoriilor din Uniunea Europeană. În primul trimestru al anului 2012, ritmurile de creştere a comerţului şi a transferurilor băneşti de la migranţi au scăzut simţitor, iar în industrie se atestă o reducere a producţiei, constată expertul Vlad Furdui, citat de Adevărul.

Expertul spune că în condiţiile în care circa 50% din exporturi iau calea UE, inclusiv 43% în statele din zona euro, 'o eventuală pierdere a acestei pieţe, combinată cu o apreciere a leului faţă de euro, va afecta perspectivele de creştere a Moldovei'.

Adevărul şi Timpul se referă şi la posibila majorare a taxei în microbuzele din Chişinău de la trei la cinci lei. În schimb, transportatorii vor fi obligaţi să suplimenteze numărul de scaune şi să nu permită pasageri în picioare.

Numărul elevilor s-a redus cu peste 17% în ultimii cinci ani, scrie Timpul. În medie pe ţară, la 10 mii de locuitori revin 1071 de elevi, faţă de 1289 elevi, în anul şcolar 2007/08. 'În rezultatul optimizării reţelei instituţiilor de învăţământ primar şi secundar general' numărul şcolilor în ultimii cinci ani s-a redus cu 81 de unităţi.

Acelaşi cotidian publică luni şi un articol despre un preot acuzat că ar fi homosexual care a fost pedepsit de Mitropolia Moldovei (subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse) şi care a fost primit 'cu lauri' de Mitropolia Basarabiei (subordonată Patriarhiei Române). Timpul, care publică şi fotografii mai puţin decente ale preotului, scrie şi despre unele nemulţumiri care există în cadrul Mitropoliei Basarabiei. 'În aprilie, la Chişinău a avut loc Adunarea mirenilor şi clerului Mitropoliei Basarabiei, care a solicitat încă o dată PF Daniel şi preşedintelui Băsescu să pună punct dezastrului din biserica română de la Chişinău', potrivit ziarului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor