Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, trimişi în judecată de procurorii ICCJ, în dosarul Petrom Service

Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ),în dosarul Petrom Service, anunţă biroul de presă al instituţiei. Acuzaţiile ce li se aduc sunt săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani. Prejudiciul companiei ridicându-se la suma peste 83 milioane euro, aşa cum rezultă din raportul de expertiză contabilă.
Sorin Ovidiu Vintu (Epoch Times România)
Ana Petrescu
13.09.2012

Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, au fost trimişi în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ),în dosarul Petrom Service, anunţă biroul de presă al instituţiei. Acuzaţiile ce li se aduc sunt săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani. Prejudiciul companiei ridicându-se la suma peste 83 milioane euro, aşa cum rezultă din raportul de expertiză contabilă.

Conducerea sindicatului angajaţilor SNP Petrom ar fi prejudiciat statul cu 12 milioane de euro. Vîntu şi Luca au mai fost reţinuţi în toamna lui 2011 pentru acuzaţii similare, potrivit procurorilor DIICOT. În acea perioadă, cei doi au pus în aplicare un plan de falimentare controlată a companiei Petrom Service, lucru ce a prejudiciat statul cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Pentru a recupera prejudiciului, procurorii secţiei de urmărire penală şi criminalistică au pus sechestru asigurator asupra a circa 81 de imobile, 46 de terenuri intravilane şi extravilane, cinci apartamente, clădiri cu destinaţie de hotel, restaurante, alte spaţii comerciale, un bloc de opt etaje, autoturisme, ambarcaţiuni şi conturi bancare.

Potrivit probelor anchetatorilor, în anul 2005, Liviu Luca a devenit, în mod indirect, acţionarul majoritar al Petrom Service, prin achiziţia a 49,35% din acţiunile societăţii realizată prin intermediul companiei Elbahold Ltd., o companie înregistrată în Cipru, Luca fiind beneficiarul real în sensul prevăzut de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor şi de Directiva 2005/60/CE.

Astfel, Luca a controlat activitatea ulterioară desfăşurată de Petrom Service, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd., în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate în funcţiile de membri ai Consiliului de Administraţie, director general şi director financiar.

Din probele anchetatorilor reiese că Liviu Luca era sprijinit în administrarea companiei de Sorin Ovidiu Vîntu, care a finanţat preluarea pachetului de acţiuni.

În 2007, Petrom Service a vândut activitatea de servicii petroliere, în schimbul căreia a primit suma totală de aproximativ 325 milioane euro. Întrucât, în aceeaşi perioadă, împotriva societăţii erau în curs de desfăşurare numeroase proceduri de executare silită pentru drepturile salariale restante obţinute de către angajaţi prin intermediul unor hotărâri judecătoreşti, Liviu Luca a hotărât ca lichidităţile societăţii să fie transferate în patrimoniul unor companii controlate de Sorin Ovidiu Vîntu, pentru a evita ca aceste sume să ajungă în posesia salariaţilor sau să fie distribuite ca dividende acţionarilor minoritari.

Probele administrate au relevat că, în acest scop, Luca, cu ajutorul lui Vîntu au elaborat un plan pentru a transfera sumele aflate în conturile Petrom Service, în conturile unor societăţi off shore controlate de aceştia, sub pretextul achiziţiei unor acţiuni cotate la bursă. Banii au fost transferaţi prin operaţiuni de tip suveică, în regim repetat structurat pe mai multe verigi, în cadrul cărora aceleaşi sume au fost reciclate de mai multe ori prin transferuri repetate între companiile controlate de cei doi. În unele situaţii, aceeaşi sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile aceloraşi societăţi în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat cinci plăţi diferite.

În prezent, Sorin Ovidiu Vîntu execută o pedeapsă de un an de închisoare, după ce a fost condamnat pentru şantaj asupra lui Sebastian Ghiţă. Omul de afaceri este cercetat pentru spălare de bani în dosarul Fondului Naţional de Investiţii (FNI).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor