Sorin Oprescu, despre scandalul RADET: "Problemele de la RADET nu sunt de ieri. Ele sunt vechi de 15 ani"

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declaraţia , vineri, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema fraudelor şi anchetei în plină desfăşurare de la RADET din Bucureşti, că problemele instituţiei “sunt vechi de 15 ani”, notează b365.ro.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ana Petrescu
22.03.2013

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declaraţia , vineri, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema fraudelor şi anchetei în plină desfăşurare de la RADET din Bucureşti, că problemele instituţiei “sunt vechi de 15 ani”, notează b365.ro.

Declaraţia edilului-şef al Capitalei vine în contextul realizării unor percheziţii, vineri dimineaţă, care fac parte dintr-o anchetă de amploare demarată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti în colaborare cu Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Compania RADET este suspectată de săvârşirea unor infracţiuni în domeniul achiziţiilor publice.

“În primul rând, salut faptul că organele abilitate acţionează pentru apărarea interesului public. Eu însumi am informat opinia publică, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, autorităţile centrale asupra problemelor grave care se petrec la RADET. Acestea nu au apărut ieri. Sunt vechi şi ne confruntăm cu ele de peste 15 ani”, a declarat Sorin Oprescu.

Primarul general a precizat că preţul mare plătit de bucureşteni pentru apă caldă şi căldură se datorează unui contract nedrept, impus încă de acum 17 ani. Sorin Oprescu a mai menţionat că există pierderi considerabile la RADET, din cauza unei proaste gestiuni şi a posibilelor acte de ilegalitate.

"Încă din decembrie 2011 am adus la cunoştinţa preşedintelui României, primului ministru de la acea vreme, CSAT-ului, SRI-ului şi ministrului Economiei situaţia de la RADET, demersuri pe care le-am continuat până în prezent la toate guvernele. În acest sens, în noiembrie 2012 am solicitat primului ministru o anchetă a Corpului de Control, care este în curs de finalizare", a explicat Oprescu.

Care sunt măsurile propuse de Oprescu pentru reorganizarea RADET

Primarul General Sorin Oprescu a prezentat, vineri, o serie de măsuri propuse de municipalitate pentru reorganizarea companiei RADET.

“Am prezentat tuturor o analiză fundamentată împreună cu experţi şi specialişti din domeniu, cât şi necesitatea de a se luă măsuri de fond, urgente şi concrete, pentru reorganizarea Serviciului de termoficare şi a RADET Bucureşti.

Enumăr câteva dintre cele mai importante măsuri pe care le am în vedere:

-Organizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem integrat;

-Reorganizarea RADET Bucureşti în societate comercială a Municipiului Bucureşti;

-Fuzionarea segmentului de transport şi distribuţie a energiei termice, gestionat în prezent de RADET, cu segmentul de producţie a energiei termice, actualmente în cadrul ELCEN, aferent Municipiului Bucureşti;

-Modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice, în primul rând pentru reducerea pierderilor şi a cheltuielilor de exploatare; Modernizarea centralelor termo-electrice care vor fi preluate de la ELCEN, cât şi a celor existente , pentru creşterea eficienţei cu efect direct asupra costurilor gigacaloriei;

-Am făcut eforturi pentru protejarea populaţiei prin acordarea celei mai mari subvenţii la energia termică, respectiv 40% din costul total al gigacaloriei;

-Am spus de nenumărate ori că nu putem subvenţionă la nesfârşit un sistem neperformant tehnic şi economic, la care se suprapun iată şi pierderi cauzate de proastă gestiune şi posibile acte de ilegalitate. Din acest motiv, consider că acţiunea de verificare demarată la RADET, precum şi concluziile anchetei Corpului de Control al primului ministru ne vor ajuta pe noi, Autoritatea locală, să facem ordine în sfârşit în această activitate de mare importantă pentru populaţia Municipiului Bucureşti”, a concluzionat Sorin Oprescu.

În ceea ce priveşte fuzionarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice, gestionat de RADET, cu segmentul de producţie a energiei termice, actualmente în cadrul ELCEN, aferent Municipiului Bucureşti, aceasta a fost aprobată de Primăria Capitalei încă din toamna anului trecut.

Această măsură a avut în vedere scăparea companiei RADET de datoriile istorice ce există încă din perioada primarului Victor Ciorbea.

Ce firme sunt pe lista anchetatorilor care cercetează prejudiciul de la RADET

Cinci firme ar fi suspectate că au fost implicate în cazul prejudiciului produs la RADET prin atribuirea ilegală a unor contracte. Surse din Poliţie au declarat că ar fi vorba despre societatea de construcţii Erbaşu SA, CCEI SRL, SICOR SRL, Willo România şi Multigama Tech.

Deocamdată nu a fost dispusă începerea urmăririi penale în cazul niciunei persoane, iar metoda folosită de poliţişti este "in rem", adică este constatată doar infracţiunea, nu şi autorii, care urmează să fie stabiliţi ulterior.

Mai multe persoane sunt suspectate că au produs prejudicii RADET în urma acordării ilegale a unor contracte de achiziţii publice, iar în cadrul anchetei au început mai multe percheziţii vineri dimineaţă la sediul regiei şi la alte imobile din Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu.

Contractele care sunt vizate de anchetă au ca obiect lucrări de infrastructură. Percheziţiile au început la 38 de adrese din Capitală şi în cele două judeţe. Au fost mobilizaţi poliţişti bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor, coordonaţi de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Activităţile sunt efectuate cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

"Percheziţiile sunt efectuate ca urmare a cercetărilor ce se desfăşoară într-un dosar penal în care există indicii privind săvârşirea unor infracţiuni în domeniul achiziţiilor publice, prin care ar fi fost diminuate resursele financiare ale unei instituţii de interes public local", se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor