Şora, după episodul cu diamantele lui Tudorache: Înţelegeţi de ce ţin vârtos aceşti nelegiuiţi să intre în parlament?

Mihai Şora
Mihai Şora (Epoch Times România)

Filozoful Mihail Şora a afirmat, duminică, într-o postare pe Facebook, că toate glumele şi postările publicate pe reţeaua de socializare referitoare la diamantele pe care fostul primar PSD Daniel Tudorache le-ar fi achiziţionat cu bani cash, sunt „semne ale neputinţei noastre” în faţa corupţiei ce domneşte în rândul clasei politice.

„Multe glume şi cimilituri pe tema diamantului… De-ar fi haz de necaz, dar mă tem că sunt tot semne ale neputinţei noastre şi nu-i mai amuză nici măcar pe cei ce le-ncropesc. Vă daţi seama ce hoţii au fost şi sunt în ţară dacă în inima capitalei, la sectorul 1, primarul pesedist a ajuns să spele asemenea sume de bani? Şi înţelegeţi de ce ţin vârtos aceşti nelegiuiţi să intre în parlament, să ne fluture apoi imunitatea în faţă şi să-şi vadă în continuare de tâlhăriile lor?”, a scris Şora duminică pe platforma de socializare.

Potrivit acestuia, „cuvântul-cheie în dezvăluirile recente nu este nici „inel“, nici „imobil“ sau „maşină“, ci „numerar“: „sute de mii de euro şi lei în numerar, despre aşa ceva este vorba – lichid, cash, gheaţă”.

„Putem face multe exerciţii de imaginaţie, niciodată nu vom izbuti să vizualizăm cum arată atâţia bani laolaltă, cum este să umbli prin oraş cu geamantanul plin ca să cumperi o casă ori un diamant… Gândiţi-vă o clipă că sunt în ţara asta oameni atât de săraci, încât n-au bani nici de elasticul care ţine bancnotele acelea legate. Ieşiţi la vot, oameni buni, dacă vreţi o Românie fără hoţie. De azi în două săptămâni putem face curăţenie…”, conchide Mihail Şora.

Reamintim că fostul edil PSD al Sectorului 1 Daniel Tudorache, urmărit penal de DNA pentru spălare de bani şi infracţiuni asimilate corupţiei, este acuzat de procurori că, pentru a ascunde sumele de bani aparent obţinute ilegal, ar fi deschis conturi bancare prin intermediul fostei sale soţii şi al menajerei sale. În plus, susţin procurorii, tot prin intermediul fostei soţii, Tudorache a achiziţionat acţiuni la un club de fotbal.

Concret, susţin procurorii DNA, în perioada de referinţă (2008-2018), în care Tudorache Daniel ar fi realizat venituri licite totale de 605.782 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună), există suspiciunea că acesta ar fi săvârşit infracţiunea de spălare a banilor constând în:

- depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soţii şi al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei şi 235.000 euro;

- achiziţionarea de bunuri imobile pe numele fostei soţii în sumă totală de 305.000 euro şi 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar;

- acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soţii;

- achiziţionarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro şi un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei şi lănţişor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro etc.);

- achiziţionarea de acţiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soţii;

- asocierea în participaţiune cu o societate privată cu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soţii, toate acestea cu fonduri cu privire la care există suspiciunea că sunt provenite din infracţiuni.

Detalii aici.