Sondaj CCSB: 66% dintre români cred că alegerile se fraudează

(SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.11.2009

Un procent de 66% dintre români cred că alegerile se fraudează, iar 19% au o opinie contrară, relevă un sondaj realizat în perioada 7-11 noiembrie de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), la comanda Asociaţiei Pro Democraţia (APD), dat publicităţii marţi.

Preşedintele APD, Cristian Pîrvulescu, a precizat că în mai 52% dintre români erau de părere că alegerile se fraudează, iar 33% credeau că nu.

În opinia respondenţilor sondajului, modalităţile de fraudare a alegerilor utilizate în România sunt: distribuţia de ajutoare prin primărie înaintea alegerilor, cumpărare directă de voturi, turism electoral, schimbarea rezultatului votului în secţia de votare.

Cei chestionaţi cred că metode eficiente pentru a stopa fraudarea alegerilor ar fi: sancţionarea mai dură a fraudării, întărirea controlului autorităţilor, introducerea şi utilizarea obligatorie a cărţii de alegător şi introducerea votului obligatoriu.

Un procent de 49% dintre români nu sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, iar 46% sunt pentru acesta.

Pîrvulescu a spus că 70% dintre cei chestionaţi nu sunt de acord să se poată vota de la 16 ani, iar 24% au o opinie contrară.

Bărbaţii cred în mai mare proporţie decât femeile că alegerile se fraudează (69% faţă de 64%).

Sunt de părere că alegerile se fraudează 78% dintre cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani, 66% dintre cei între 30 şi 44 de ani, 68% dintre respondenţii cu vârste între 45 şi 59 de ani, 57% dintre cei de şi peste 60 de ani.

În ceea ce priveşte raportul dintre percepţia fraudei electorale şi nivelul de instrucţie, cred că se fraudează alegerile 56% dintre cei cu studii primare, 72% dintre cei cu studii medii şi 66% dintre cei cu studii superioare.

Un procent de 63% dintre cei care declară că votează cu PD-L, 71% dintre votanţii PSD, 74% dintre votanţii PNL, 68% dintre cei care spun că optează pentru PRM, 77% dintre votanţii PNG , 71% dintre susţinătorii UDMR sunt de părere că alegerile se fraudează.

Sondajul a fost realizat în perioada 7 - 11 noiembrie, pe un eşantion reprezentativ de 1.348 de persoane, având o eroare tolerată de 2,7% la un nivel de probabilitate de 95%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor