Sondaj: 48% din români spun că Antonescu ar trebui să-şi respecte cuvântul şi să se retragă din politică

Crin Antonescu la sediul USL
Crin Antonescu la sediul USL (Epoch Times România)

Conform datelor unui sondaj IRES realizat la data de 22 august, 48% din români spun că Antonescu ar trebui să se retragă din politică, aşa cum şi-a luat angajamentul în Parlament. Pe de altă parte, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, în turul doi s-ar confrunta preşedintele PNL Crin Antonescu şi liderul iniţiativei civice de centru-dreapta Mihai Răzvan Ungureanu, potrivit părerii subiecţilor sondajului.

Totodată, potrivit sondajului IRES din 22 august, 23% din români ar vota cu Traian Băsescu dacă acesta ar candida pentru un nou mandat de preşedinte. În schimb, Mihai Răzvan Ungureanu ar intra în turul doi al scrutinului împreună cu Crin Antonescu, iar premierul Victor Ponta are o cotaţie de 11%.

Însă aproape jumătate dintre români spun că că liderul PNL Crin Antonescu ar trebui să-şi respecte angajamentul şi se retragă din politică după eşecul demiterii preşedintelui Traian Băsescu, aşa cum şi-a luat angajamentul în Parlament, promisiune repetată de încă trei ori ulterior, cu diverse ocazii.

Astfel, la întrebarea „Credeţi că ar trebui să se retragă Crin Antonescu din politică sau nu?”, 48% din cei intervievaţi au răspuns „DA”, 47% - „NU”, iar 4% - „NU ŞTIU”.

În afară de studiul realizat în 22 august, tot IRES, a mai realizat un sondaj la data de 21 august, în ziua când CCR trebuia să dea verdictul.
Comparând cele două sondaje, este clar că efectul imediat al invalidării referendumului este o scădere în intenţiile de vot a USL şi o creştere a capitalului electoral al lui Traian Băsescu.

Invalidarea referendumului a însemnat 10% scădere pentru USL

Sondajele realizate de institutul condus de sociologul Vasile Dâncu, membru al PSD, relevă faptul că invalidarea referendumului a adus USL la 54%, cu toate că în preajma referendumului Uniunea se situa în jurul a 64%.

În sondajul din data de 21 august, 59% dintre respondenţi au declarat că vor vota cu USL, în timp ce doar la o zi după invalidarea referendumului 22 august, intenţia de vot a Uniunii a scăzut la 54%.

La un sondaj anterior, USL avea 64%, mai exact la data de 30 iulie, apoi, ca urmare a refuzului de a accepta rezultatul referendumului şi a încercărilor de a modifica listele electorale, a scăzut la 61% în data de 31 iulie. Apoi a scăzut din nou la 59% în 21 august şi la 54% la o zi după invalidarea referendumului.

La un sondaj anterior, USL avea 64%, mai exact la data de 30 iulie, apoi, ca urmare a refuzului de a accepta rezultatul referendumului şi a încercărilor de a modifica listele electorale, a scăzut la 61% în data de 31 iulie. Apoi a scăzut din nou la 59% în 21 august şi la 54% la o zi după invalidarea referendumului.

Revenirea la Cotroceni, plus 9% pentru PDL şi plus 10% pentru Băsescu

Totodată, comparând sondajele IRES, PDL a crescut cu 9% în perioada 30 iulie- 22 august.
Mai exact, dacă în 30 iulie PDL avea o intenţie de vot de 14%, la data de 22 august, după ce Curtea a anunţat invalidarea referendumului, partidul condus de Vasile Blaga a ajuns la 23%.

De asemenea, răspunzând la întrebarea Cu cine ar vota dacă USL nu ar exista, 25% dintre români au răspuns PDL, 27% - PSD şi 26% - PNL.

Tot din comparaţia celor două sondaje recente, observăm că la data de 21 august, chiar în ziua în care CCR a invalidat referendumul, doar 13% dintre cei chestionaţi declarau, întrebaţi cu cine ar vota la prezidenţiale, că ar pune ştampila pe Traian Băsescu. Apoi, a doua zi procentul acestora a crescut la 23%.

Sondajele au fost efectuate primul la data de 21 august, pe un eşantion de 1.267 de persoane, iar cel de-al doilea, în 22 august, pe un eşantion de 1.547 de persoane.

Ambele studii IRES au fost realizate prin metoda interviului telefonic, iar marja de eroare este de 2,7-2,9%. IRES este condus de sociologul Vasile Dâncu, membru PSD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne