Soldaţii ruşi încep să cureţe minele de la uzina Azovstal

Soldatii ucraineni evacuati din Azovstal
Soldatii ucraineni evacuati din Azovstal (Nexta)

Soldaţii ruşi au început duminică să cureţe minele şi molozul de pe terenurile oţelăriei Azovstal din oraşul Mariupol, după ce sute de forţe ucrainene blocate de săptămâni întregi în vastul complex au primit ordin să se retragă, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, soldaţii ruşi au străbătut complexul şi au trecut cu detectoarele de mine peste drumurile pline de moloz, în timp ce alţii au verificat sub obiecte în căutarea dispozitivelor explozive.

“Sarcina este uriaşă. Inamicul şi-a plantat propriile mine. La rândul nostru, noi am plantat mine antipersonal în timp ce blocam inamicul. Aşa că ne aşteaptă aproximativ două săptămâni de muncă”, a precizat un soldat rus, care şi-a dat doar numele de război Babai.

Kremlinul a declarat vineri că ultimii luptători ucraineni care apărau uzina Azovstal s-au predat. Ucraina nu a confirmat această evoluţie a situaţiei, însă un comandant al uneia dintre unităţile de luptători din complex a susţinut într-o înregistrare video că trupelor li s-a ordonat să se retragă.

Luptătorii care s-au baricadat în tuneluri s-au predat forţelor ruseşti şi pro-ruseşti, conform Reuters.

Sfârşitul luptelor din Mariupol, cel mai mare oraş cucerit de Rusia de la invazia sa în Ucraina pe 24 februarie, i-a oferit preşedintelui rus Vladimir Putin o victorie rară după o serie de eşecuri în aproape trei luni de lupte.

În cadrul operaţiunii de duminică de la Azovstal, au fost detonate mine în explozii controlate, iar resturile au fost îndepărtate de pe drumurile oţelăriei cu ajutorul buldozerelor militare.

Imaginile filmate cu drona au arătat clădirile oţelăriei lăsate în ruine, multe dintre ele carbonizate, multe parţial prăbuşite, iar altele doar o grămadă de moloz.

Controlul deplin al Mariupolului oferă Rusiei comanda unei rute terestre care leagă Peninsula Crimeea, pe care Moscova a cucerit-o în 2014, de Rusia continentală şi de părţi din estul Ucrainei controlate de separatiştii pro-ruşi.